ZA BREZPLAČNO SVETOVANJE NA DOMU POKLIČITE 040 900 889!

Čista klima, čist zrak

Čiščenje klimatske naprave

V naših domovih in na delovnih mestih preživljamo veliko časa, zato je pomembno, da je zrak, ki ga dihamo čist in prost nečistoč in umazanij. Poleg kisika, ki ga potrebujemo za življenje, lahko zrak vsebuje tudi drobne delce nečistoč, virusov in bakterij, ki so viri okužb in alergičnih reakcij. Poleg hlajenja ali ogrevanja zraka je ena pomembnejših funkcij vsake klimatske naprave čiščenje zraka, ki kroži skozi enoto.

Pred pričetkom hladilne sezone so mediji polni člankov z zastrašujočimi naslovi kot so “Klima je lahko tudi nevarna!“, “Klima: poletna osvežitev ali resna nevarnost?” ali “Je res klima lahko tako zelo nevarna kot trdijo?“, a kaj hitro postane jasno, da za čist zrak v vašem domu največ storite sami z rednim čiščenjem in vzdrževanjem klimatske naprave.

Vsaka klimatska naprava deluje na enak način – ohišje notranje enote ima vgrajen kovinski toplotni izmenjevalnik, preko katerega ventilator premika zrak v prostoru. Ko klima hladi, je ta izmenjevalnik zelo hladen, kar vpliva na temperaturo in vlago zraka, ki prehaja čezenj. Če so v zraku delci bakterij in drugih nečistoč, se lahko ustavijo na izmenjevalniku, ko le ta prestreza vlago iz zraka. Kondenzat, ki nastane, se zbira v enoti in odteka skozi pripravljeno odtočno cev, nekaj pa ga lahko ostane tudi v klimi.

Klimatska naprava ohlaja, čisti in razvlažuje zrak

Zrak klimatske naprave je ohlajen ali ogret, razvlažen in očiščen umazanije, alergenov in bakterij.

Čiščenje zraka s klimatsko napravo

Vsaka naprava ima vgrajene osnovne filtre, ki iz zraka odstranjujejo nečistoče. Ti filtri se nahajajo takoj za režami, skozi katere zrak vstopa v klimatsko napravo in prestrežejo nečistoče še preden pridejo do uparjalnika. Zaradi zagotavljanja zadostnega pretoka zraka, filtri v klimatskih napravah skoraj nikoli niso HEPA filtri, pač pa uporabljajo drugačne rešitve za odstranjevanje nečistoč. Filtri so pogosto prevlečeni s posebnimi premazi, ki deaktivirajo in nevtralizirajo biološke nečistoče, hkrati pa prestrežejo delce umazanij, ki so večji od 2,5 pm. To čiščenje je pasivno in ga ni mogoče vključiti ali izključiti.

Dražje klimatske naprave so opremljene z inovativnimi rešitvami, ki aktivno čistijo zrak. Panasonic je na primer razvil tehnologijo nanoe, ki v izpihan zrak sprošča mikroskopsko velike, električno nabite vodne delce, ki v prostoru nase vežejo majhne delce nečistoč. Ko se ti delci vrnejo v klimatsko napravo, jih zaradi njihove velikosti vhodni filter prestreže in nevtralizira. Tako klimatska naprava iz zraka odstrani tudi delce, ki bi sicer zaradi majhnosti prešli skozi mrežo filtra.

Nazadnje so nekatere klimatske naprave opremljene še z dodatnimi filtri, ki so nameščeni pred splošni čistilni filter. Ti so gostejši od običajnih filtrov in iz zraka odstranjujejo neprijetne vonjave in so prav tako lahko električno nabiti. Zaradi manjše zračne prepustnosti teh filtrov, so ti filtri manjše velikosti in ne prekrivajo celotnega vhodnega toka zraka. Njihova učinkovitost je večja, dlje časa ko klimatska naprava deluje. Za razliko od standardnih filtrov, je potrebno dodatne filtre menjati na vsakih nekaj let uporabe, saj jih ni mogoče očistiti.

Napredni filtri čistijo prostor tudi najmanjših delcev nečistoč

Napredne tehnologije kot je Panasonic nanoe-g iz zraka odstranijo tudi majhne delce nečistoč, aktivni vodni delci pa umazanijo odstranijo tudi iz pohištva.

Čiščenje klimatske naprave

Enkrat letno je potrebno klimatsko napravo temeljito pregledati in očistiti, kar opravi tehnik med rednim letnim servisom klimatske naprave. Takrat se klimatsko napravo temeljito očisti in razkuži ter pripravi na uporabo. Vendar pa čiščenje enkrat na leto ni dovolj.

Vsaka klimatska naprava je narejena tako, da jo uporabniki lahko očistijo sami. Navodila za čiščenje klime ste prejeli ob nakupu naprave. Če se napotkov v navodilih držite, boste brez skrbi uporabljali klimatsko napravo.

Klimatsko napravo pred čiščenjem izključimo iz elektrike in dvignemo pokrov notranje enote. Pomembno je, da med čiščenjem ne poškodujete kovinskih reber toplotnega izmenjevalnika, ter da na kovinskih rebrih izmenjevalnika ne poškodujete sebe. Klimo čistimo s posebnimi čistili ali milom, s pH vrednostjo okoli 7. Voda, ki jo uporabljate, naj ne bo toplejša od 40 °C. Za čiščenje uporabljajte čisto in temeljito ožeto krpo.

Čiščenje sprednje plošče

Sprednjo ploščo nežno obrišite z mehko, suho krpo. Če ima vaša klimatska naprava vgrajene senzorje gibanja, bodite previdni, da tipala med čiščenjem ne poškodujete. Večina klimatskih naprav omogoča, da se sprednjo ploščo odstrani in ločeno opere. Sprednjo ploščo snemite, kot je navedeno v navodilih in jo operite s toplo vodo ter jo posušite, preden jo namestite nazaj na klimo.

Odpiranje sprednje plošče

Nekaterim klimam je mogoče sneti sprednjo ploščo, kar omogoča lažje čiščenje klime.

Čiščenje filtrov

Zračne filtre je potrebno čistiti vsaka dva tedna, ko je klima v uporabi. Preden očistimo filter, ga je potrebno odstraniti iz notranje enote. Postopek je od klime do klime drugačen, običajno pa je potrebno odpreti pokrov notranje enote ter iz klime potegniti dva filtra v plastičnem ohišju. Filtra sta ukrivljena in pokrivata zgornji del klimatske naprave, kjer zrak vstopa v klimo. Plastično ohišje je opremljeno z ročajem, katerega primete in filter odstranite iz klime.

Filter previdno sperite pod tekočo vodo. Če nekaterih delov nečistoč ni mogoče odstraniti samo z vodo, previdno zdrgnite površino filtra. Pazite na filtre, saj vas varujejo pred nečistočami v zraku. Če je filter poškodovan, kontaktirajte prodajalca in naročite nov filter. Filtrov klimatske naprave ni potrebno menjati, če so redno očiščeni.

Filtre temeljito posušite v senci. Filtrov nikoli ne sušite na neposredni sončni svetlobi, saj sončni žarki škodujejo zaščitnemu premazu ter tako zmanjšajo učinkovitost delovanja filtrov. Ko so filtri temeljito posušeni, jih namestite nazaj v klimatsko napravo. Klime nikoli ne uporabljajte brez vgrajenih filtrov.

Kje se nahaja filter v klimi

Lokacije filtrov zraka v klimi. Standardni filter zraka čistimo vsakih 14 dni, med tem ko se opcijske filtre menja po potrebi na nekaj let.

Čiščenje loput

Lopute je potrebno očistiti le enkrat letno, kar opravi tehnik med rednim letnim servisom klimatske naprave. Nekatere klimatske naprave omogočajo, da uporabniki sami odstranijo loputo za čiščenje. Če boste čistili loputo, to opravite previdno in v skladu z navodili, saj lahko z nestrokovnim ravnanjem poškodujete loputo ali mehanizem za usmerjanje zraka.

Ko je klimatska naprava očiščena in posušena, jo ponovno vključite v elektriko in ponovno uživajte v čistem svežem zraku. Priporočamo, da čiščenje opravite v večernem času, ko je klimatska naprava lahko izklopljena dlje časa.

Če naletite pri čiščenju na kakršnekoli težave se lahko obrnete na naše svetovalce. Na voljo smo vam na 040 900 889, po e-pošti info@klima123.si, spremljate pa nas lahko tudi na naših Facebook, Instagram in Google+ profilih.

Delite to objavo
  , , , , ,