ZA BREZPLAČNO SVETOVANJE NA DOMU POKLIČITE 040 900 889!

Hlajenje brez zunanje enote

Za mnoge je največja slabost klimatskih naprav, da za delovanje potrebujejo ločeni enoti. Vendar je toplotna črpalka, kot naprava, ki prenaša toploto iz enega sistema v drugega, najbolj učinkovita rešitev za učinkovito hlajenje prostorov. Zato so tudi prenosne klime opremljene s prezračevalnim kanalom, po katerem klima topel zrak potiska čim dlje od naprave, najbolje skozi okno. Mar ne bi bilo krasno, če bi se lahko znebili te nadloge in nekako našli rešitev, ki bi bila cenejša, učinkovitejša in ne bi terjala dragih gradbenih del. Kaj bi rekli, če bi vam ponudili prav tako rešitev? Vse prednosti klime brez slabosti. Je hlajenje brez zunanje enote res mogoče?

Zakaj je sploh vroče

Hlajenje brez zunanje enote - sončna aktivnost in njen vpliv na okolje je glavni vir segrevanja hiš

Vročina je posledica delovanja sonca. Poletje je toplejše, ne zaradi bližine sonca, pač pa zaradi nagnjenosti rotacijske osi našega planeta. Od zimskega obrata se pričnejo dnevi daljšati, to pa pomeni, da je naša polobla dlje časa bolj neposredno izpostavljena toplotnemu sevanju naše najbližje zvezde. Daljši ko so dnevi, več časa se ozračje segreva. Enako velja za tla, vodo in hiše, v katerih bivamo. Ko se sončni žarki uprejo v objekt, se nekaj energije odbije, nekaj pa jo stavba absorbira. Dobro izolirani objekti prenesejo v notranjost manj te energije, a vsak objekt se bo prej ko slej segrel. Toplota prihaja skozi vseh šest sten objekta, najbolj pa skozi okna in streho, zato je toplotna obremenitev v mansardnih stanovanjih najvišja.

Kako ohladiti stanovanje

Ko se stene segrejejo, se segreje zrak v prostoru. Podobno se dogaja v avtomobilu, le da je izolacija povprečnega štirikolesnika znatno slabša od izolacije objektov. Zato vpliv sonca v avtomobilu občutimo hitreje in močneje kot v stanovanju ali hiši. Poleg tega je volumen zraka, ki ga je potrebno segreti v hiši večji. Ko se prostor segreje dobra izolacija deluje proti nam, saj ohranja toploto v notranjosti, zato je dobro, da sploh ne dovolimo notranjosti, da bi se preveč segrela. Za hlajenje je najbolje izkoristiti večerne ure, ko se ozračje ohladi. Če ponoči prezračimo stanovanje in vroč zrak zamenjamo s hladim, to lahko pripomore k prijetnejšim temperaturam, a se že s prvimi sončnimi žarki se toplota prične dvigati. Dviganje temperature preprečimo z uporabo klime, ki odvečno temperaturo odvede iz stanovanja nazaj v okolje.

Klimatska naprava deluje tako, da hladilno sredstvo na zunanji enoti s kompresorjem stisne v tekočino. Pri tem se sprosti energija v obliki toplote, ki jo zunanja enota izpihne v okolje. Ko plin pride do notranje enote vstopi v uparjalnik, kjer se tekočina razširi v plin. Pri faznem prehodu se hladilni plin navzame toplote v prostoru, njegova temperatura naraste in po cevi odpotuje nazaj do zunanje enote, kjer se nadaljuje hladilni ciklus s ponovnim stiskanjem v kompresorju. Če prostora nista ločena, potem energija ogrevanja izniči energijo hlajenja in prostor se bo zaradi električne energije, ki jo klima porabi, segrel.

Preverite si več v članku Kako deluje klimatska naprava.

Kako deluje hlajenje brez zunanje enote

Prvo, kar moramo upoštevati je, da je toplota oblika energije in kot taka ne more preprosto izginiti. Energija se lahko pretvori v drugačno obliko, a dokler energije ne odvedemo iz prostora, ostane v njem ujeta. Za hlajenje prostorov se uporabljajo različni pristopi in rešitve.

Hlajenje brez zunanje enote - ventilator ne hladi stanovanja in ne deluje kot klima, pač pa samo pomaga pri prezračevanju.

Ventilator ne hladi prostora, pač pa samo premika segret zrak po prostoru.

Vzemimo za primer ventilator. Ventilator ne ohladi prostora, pač pa vpliva le na počutje oseb v prostoru. Ko je temperatura prostora višja od 24°C se pričnemo potiti. Ker izhlapevanje potrebuje ogromno energije, s pomikanjem zraka preko kože ta postopek pohitrimo in naše telo se dejansko ohladi. A na temperaturo v prostoru ventilator ne vpliva. Če v prostoru ni nikogar je delovanje ventilatorja potrata energije. Ventilator je koristen, da omogoča boljše kroženje zraka v prostoru.

Hlajenje brez zunanje enote - klimatska naprava brez zunanje enote deluje kot toplotna črpalka, a je zelo glasna, montaža pa je omejena.

Klima brez zunanje enote združuje vse komponente v enem ohišju in je zato glasnejša. Klimo je potrebno namestiti na zunanjo steno.

Če želimo ohladiti prostor potrebujemo klimatsko napravo. Ena od opcij je klima brez zunanje enote. Ta deluje enako kot standardna deljena klimatska naprava, le da sta uparjalnik in kondenzator v isti enoti. Poleg tega je v notranji enoti tudi kompresor, ki je glavni vir hrupa vsake klimatske naprave. Takšno klimo moramo namestiti na zunanjo steno objekta in v steno izvrtati dve prezračevalni luknji zajetne velikosti, zato to ni najboljša rešitev za objekte z betonskimi stenami. Po eni odprtini prihaja v napravo hladen zrak, druga se uporablja za izpihovanje segretega zraka. To ne pomeni, da klima prezračuje stanovanje, zunanji zrak se uporablja le za hlajenje kondenzatorja. Glavna slabost teh klim je visoka glasnost in nujnost vgradnje ob zunanjo steno objekta.

Hlajenje brez zunanje enote - rekuperator dobro deluje v zimskih mesecih a ni dovolj učinkovit, da bi hladil poleti.

Rekuperator hladi s prezračevanjem. Bolj učinkovit je v hladnih mesecih, ko odpadno toploto uporabi za ogrevanje.

Povsem drugače delujejo rekuperatorji, ki so primarno prezračevalne naprave, a imajo tudi funkcijo rahlega hlajenja poleti in ogrevanja pozimi. Te naprave niso najbolj primerne za domačo uporabo, saj potrebujejo posebne zračne kanale, vgradnja katerih predstavlja velik poseg. Rekuperator je mogoče priključiti na kanalsko klimo in tako zagotoviti hkrati hlajenje in prezračevanje, vendar so te rešitve vse kaj prej kot poceni. Slabost rekuperatorja so torej visoka cena enot, visoki stroški vgradnje in omejena učinkovitost.

Še ena od tehnologij je hlajenje z izhlapevanjem. Takšno ohlajevanje se pogosto oglašuje kot idealna rešitev za vroče dni, saj so dom ohladi naravno in brez tehnologije klimatskih naprav, katere nekateri ne razumejo in se je posledično bojijo. A takšno hlajenje je primerno predvsem za zelo suha podnebja, kot so puščave. Vlaga in temperatura zraka sta povezani. Topel suh zrak je mogoče ohladiti tako, da ga navlažimo. V tem primeru se padec temperature zamenja za porast vlage v zraku. Hlajenje brez zunanje enote je s to tehnologijo prej izjema kot pravilo, saj se v večini inštalacij uporablja podobno kot standardna klima. Razlog za to je, da voda ostaja zunaj stavb, kar zmanjša možnost okužb. V naših krajih takšno hlajenje ni preveč učinkovito, saj je vsebnost vlage v zraku znatno višja kot v puščavah.

Slabost evaporacijskih klim je torej visoka vlaga, nizka učinkovitost, potreba po stalnem viru vode ter nujno čiščenje in razkuževanje vode, ko se klima ne uporablja, saj se v stoječih vodah hitro zaredijo bakterije in plesen.

Split klima je najboljša rešitev

Hlajenje brez zunanje enote- klimatska naprava je toplotna črpalka, ki toploto iz notranjosti prenaša v okolje.

Notranjo enoto split klime je mogoče postaviti tja, kjer jo najbolj potrebujemo, deluje pa tiho in učinkovito skozi vse leto.

Klimatske naprave so najbolj razširjene zato, ker najbolj energijsko in cenovno učinkovito odvajajo vročino iz prostorov. Delovanje klim je dobro poznano, varno in zanesljivo tako v vročih poletnih mesecih, kot v hladnejših dneh. Sodobna klimatska naprava poskrbi za prijetno počutje vas in vaših bližnjih skozi vse leto. Za posvet in dodatne informacije smo vam na voljo na naši telefonski številki 040 900 889.

Delite to objavo
  , , , , , ,