ZA BREZPLAČNO SVETOVANJE NA DOMU POKLIČITE 040 900 889!

Kaj je SEER in kaj mi pove?

Energetska nalepka in energetska učinkovitost klime

Želite kupiti dobro klimatsko napravo? Takšno, ki poleti hladi in pozimi greje ter pri tem porablja kar najmanj energije? Poleg tega naj bo klima še tiha in dobro čisti zrak. Odpravite se na internet in pričnete iskati pravo klimo za vas. Kmalu ugotovite, da je proizvajalcev ogromno, modelov klim še več in kaj kmalu v glavi nastane zmeda. Ponudba je preprosto prevelika in preveč raznovrstna, da bi lahko sami vedeli, kako izbrati pravo klimatsko napravo. Lahko se obrnete na svetovalca, a kako vedeti, da vam bo svetoval nepristransko in vam ne bo poskušal podtakniti klime, ki mu bremeni zalogo? Brez skrbi, institucije Evropske unije so na vaši strani, zato so vzpostavili regulativni mehanizem, ki poenostavi nakup klimatske naprave in omogoča neposredno primerjavo zmogljivosti klimatskih naprav različnih proizvajalcev.

Energetska nalepka SEER vrednosti

Vrednost SEER

Vsaka klimatska naprava v prodaji mora biti opremljena z energetsko nalepko. Za vsebino podatkov jamči proizvajalec in vse naše klimatske naprave so opremljene s temi nalepkami. Na energetski nalepki so na na enostaven in pregleden način predstavljene osnovne informacije o klimatski napravi, povezane s porabo energije in glasnostjo delovanja. Podatki so razdeljeni v štiri sklope: splošne informacije o klimi, učinkovitost hlajenja, učinkovitost ogrevanja in glasnost delovanja.

Splošne informacije o klimi sestavlja ime proizvajalca ter oznako notranje in zunanje enote, za katero velja posamezna nalepka. Energetska nalepka je veljavna samo za kombinacijo notranje in zunanje enote, ki je navedena na nalepki!

Sklop, ki vsebuje informacije o hlajenju, se nahaja na levem delu nalepke, označuje pa ga moder napis SEER in znak ventilatorja. Sklop vsebuje štiri pomembne informacije o hladilnih lastnostih klime:

 • prikaz razreda energetske učinkovitosti klime pri hlajenju (od D do A+++)
 • nazivno moč klimatske naprave v kW (pdesignc)
 • SEER vrednost klimatske naprave
 • letno porabo električne energije pri hlajenju

Najbolj opazen del je slikovni prikaz učinkovitosti klime od D (najnižja) do A+++ (najvišja). Ta oznaka je slikovni prikaz SEER vrednosti, ki številčno označuje učinkovitost klimatske naprave.

Kaj je SEER? Kratica SEER označuje sezonsko razmerje energetske učinkovitosti (Seasonal Energy Efficiency Ratio), s katerim merimo učinkovitost hlajenja klimatske naprave. Višja, ko je vrednost SEER, bolj učinkovita je klima. Črkovne oznake, od D do A+++,  so neposredno povezane z vrednostjo SEER.

Vrednosti SEER so razdeljene v naslednje razrede učinkovitosti:

 • A+++: SEER ≥ 8,50
 • A++: 6,10 ≤ SEER < 8,50
 • A+: 5,60 ≤ SEER < 6,10
 • A: 5,10 ≤ SEER < 5,60
 • B: 4,60 ≤ SEER < 5,10
 • C: 4,10 ≤ SEER < 4,60
 • D: 3,60 ≤ SEER < 4,10

To pa ne pojasnjuje, kaj SEER sploh je. Za končnega potrošnika zadošča znanje, da višja vrednost pomeni večjo učinkovitost in nižjo porabo energije. Zahtevnejše uporabnike morda zagotovi znanje, da se SEER izračuna tako, da se upošteva nazivna obremenitev klimatske naprave (Pdesignc) pomnoži z ekvivalentom ur hlajenja. Za tipično  klimatsko napravo to pomeni 350 ur hlajenja na leto. Vendar to še ni SEER pač pa referenčna letna potreba po hlajenju, ki je podlaga za izračun SEER vrednosti. Le-ta se izračuna tako, da se referenčna letna potreba po hlajenju deli z letno porabo električne energije za hlajenje. Vas zanima, kaj pomeni letna poraba električne energije za hlajenje? Enostavno, letna poraba električne energije za hlajenje“(QCE) pomeni porabo električne energije [kWh/a], ki je potrebna za izpolnitev referenčne letne potrebe po hlajenju in se izračuna tako, da se referenčna letna potreba po hlajenju deli z razmerjem sezonske energetske učinkovitosti v načinu aktivnega delovanja (SEERon) in porabo električne energije enote v načinih termostat izključen, stanje pripravljenosti, stanje izključenosti in način grelca ohišja med sezono hlajenja.

Če vas zanima več, so zainteresiranim strankam na voljo grafi, matematične formule in kupi definicij na uradnih straneh Evropske unije.

 

 

 

Delite to objavo
  , , , ,