ZA BREZPLAČNO SVETOVANJE NA DOMU POKLIČITE 040 900 889!

Kako se ohladiti med vročinskim valom

Naše kraje je na vrhuncu poletja zajel močan vročinski val, ki bo trajal več dni. Na prvi avgustovski dan letošnjega leta so pri ARSO najvišjo temperaturo izmerili v Podnanosu in sicer 38,7°C, zelo vroče pa je bilo po vsej državi. Najboljša obramba pred vročino je klimatska naprava, ki v vašem domu zagotavlja idealno temperaturo skozi vse leto. S pravilno uporabo klimatske naprave in rednim zračenjem stanovanja v jutranjih in večernih urah, si zagotovimo prijetno bivanje tudi, ko temperature okolice močno prestopijo mejo 30°C . Ker pa klimatske naprave še vedno niso nameščene povsod, smo zbrali nekaj nasvetov, kako se ohladiti med vročinskim valom.

Kako se hladiti brez uporabe klimatske naprave

Preživljanje poletje brez klimatske naprave je lahko peklensko, a vseeno lahko poskrbite, da vam je tudi brez blagodejnega hlajenja klimatske naprave v poletnih dneh vsaj kolikor toliko udobno. Tudi brez klime je na voljo nekaj trikov, s pomočjo katerih bo poletje vsaj nekoliko bolj vzdržljivo.

Premagajmo vročino s hladno, osvežilno pijačo brez sladkorja. Dodatek mete še dodatno osveži napitek.

Hlajenje z vodo

 1. Pogosto pijte vodo. Vaše telo se bo počutilo hladnejše, če boste poskrbeli za dobro hidracijo. Vsako uro poskusite popiti vsaj 2 dl vode. Izogibajte se sladkim pijačam, vodi pa lahko dodate liste mete, rezino pomaranče, limone ali kumaric ter tako izboljšate okus in svežino napitka. Če ima voda nekaj okusa, boste po njej rade volje posegli, ko boste začutili pritisk vročine.
 2. Poškropite se s hladno vodo. Napolnite razpršilo s hladno vodo in izberite razprševanje s fino meglico. Z vodo poškropite izpostavljene dele telesa, kot je obraz, vrat in roke. Takoj se boste počutili hladneje. Ko ste na poti lahko s seboj vzamete priročno vodo v razpršilu, ki jih je mogoče kupiti v bolje založenih trgovinah.
 3. Zamrznite rahlo navlažen robček ter ga položite na vrat, čelo, roke ali noge. Vročino lahko premagate tudi tako, da na kožo postavite ohlajeno blago. Ko se robček segreje, ga preprosto sperite z vodo in ga spravite nazaj v zamrzovalnik. Uporabite lahko tudi hladne obkladke polnjene z gelom, ki ostanejo hladni več časa.
 4. S hladno vodo sperite zapestja. Zapestje in druge stične točke telesa, kot je vrat, notranji del komolcev in za koleni, po 10 sekund spirajte s hladno vodo. To bo za nekaj časa pomagalo znižati telesno temperaturo.
 5. Zmočite si lase. Mokri lasje ohladijo telo, zato si za hitro ohlajenje lase sperite s hladno vodo. Zmočite lahko celotno lasišče ali pa le ob lasni črti. Izhlapevanje vode bo hladilo vašo glavo. Prav tako lahko glavo ohladite, če ruto namočite v vodo in si jo nadenete na glavo.
 6. Napolnite banjo s hladno vodo in si privoščite kopel. Ko se boste navadili na temperaturo, izpustite nekaj vode in kad dopolnite s hladno vodo. To ponavljajte dokler ne boste dovolj ohlajeni. Ko boste stopili iz banje bo vaše telo še nekaj časa hladno. Če želite, si lahko privoščite tudi hladen tuš ali pa le namočite noge v čebru hladne vode. Vaše telo toploto odvaja skozi noge, roke, obraz in ušesa, zato hlajenje teh točk pripomore pri hlajenju.
 7. Pojdite plavat. Obiščite bazen, jezero, morje ali reko ter si privoščite oddih. Plavanje v vodi vas bo zelo ohladilo. Pri vseh aktivnostih na prostem uporabljate sredstva za zaščito pred soncem.

Čez dan zastrite zavese in spustite žaluzije ter tako preprečite soncu in toploti vstop v dom. Stanovanje bo dlje ostalo hladno, če v vročini ne boste odpirali oken ali odstirali zaves.

Hlajenje vašega doma

 1. Zagrnite zavese in spustite rolete. Sončno sevanje potuje z žarki, zato jim preprečite vstop v vaš dom. Ko se prvi jutranji žarki dotaknejo vašega bivališča, zaprite vsa okna in zagrnite zavese. Vrata in okna naj bodo zaprta med najbolj vročimi deli dneva. Ko sonce zaide in se ozračje nekoliko ohladi pa odprite okna in prezračite stanovanje. Če želite še dodatno zaščititi dom pred sončnimi žarki, lahko na okna namestite posebno odbojno folijo ali uporabite zavese z izolacijsko plastjo.
 2. Okna odprite ponoči. Stanovanje zračite v nočnem času. Odprite okna v vašem domu tako, da bo hladna večerna sapica pihala skozi dom in odvajala topel zrak, ki se je nabral čez dan. Pomaga tudi, če so čez dan vsa notranja vrata odprta, vključno z vrati omar. Če ostanejo omare zaprte, bo v njih ujeta dnevna vročina in vaš dom se bo počasneje ohladil. Ne pozabite zapreti oken s prvimi jutranjimi žarki.
 3. Hladite dom z ventilatorji. Topel zrak se dviguje in zadržuje v višjih nadstropjih in pod stropom. Uporabite stropno nameščen ventilator za pomikanje toplega zraka ven iz vašega doma. V več etažnih objektih uporabite ventilatorje tako, da hladen zrak iz nižjih prostorov pihajo v višja nadstropja. Uporabite več ventilatorjev ter poskrbite za kroženje zraka po celotnem stanovanju. Če postavite močan ventilator v bližino okna, boste topel zrak izpihali iz stanovanja, strateško odprto okno na drugi strani objekta pa bo zagotavljajo zadosten tok svežega, ohlajenega zraka.
 4. Sami naredite ‘klimatsko napravo’ z ledom in ventilatorjem. V kovinsko skledo položite osoljen led ter usmerite ventilator tako, da zrak piha preko ledu. Ko se led topi ohlaja bližnji zrak, ki ga ventilator nato porazdeli po prostoru. Sol zniža temperaturo pri kateri zamrzne voda, zato je led še toliko hladnejši. Prav tako lahko napolnite plastenke z mešanico vode (70%) in kamene soli (10%) ter jih zamrznite čez noč. Tako lahko vsako noč ponovno zamrznete vodo in jo uporabite naslednjega dne.
 5. Izključite vse toplotne vire. Ne uporabljajte pečice ali kuhalne plošče za kuhanje. Jejte hladno hrano ali uporabljajte mikrovalovno pečico ali zunanji žar za segrevanje hrane. Ugasnite vse žarnice, ko jih ne uporabljate. Prav tako ne uporabljajte televizorja, saj oddaja veliko toplote in izključite električne naprave, katerih ne uporabljate. Za osvetljevanje uporabljajte kompaktne fluorescenčne ali LED žarnice.

Osvežite se z zamrznjenim sadjem iz domačega zamrzovalnika. Preprosta in okusna osvežitev sredi največje vročine.

Premagovanje vročine

 1. Ko je sonce najmočnejše ne hodite ven. Če je mogoče, ostanite med 10. in 15. uro v senčnem, dobro prezračenem prostoru, saj so takrat sončni žarki najmočnejši. Tako boste tudi zmanjšali izpostavljenost kože sončnim žarkom in znižali možnost opeklin kože. Opravke in vadbo na prostem opravljajte v jutranjih in večernih urah. Tudi v vrhuncu poletja je zgodaj zjutraj ali zvečer zunaj dovolj hladno za hojo, tek, kolesarjenje in druga opravila na prostem.
 2. Nosite lahka letna oblačila iz naravnih vlaken. Namesto poliestra in oblačil iz drugih umetnih vlaken nosite oblačila iz ohlapno pletenih naravnih vlaken (bombaž ali svila). Nosite svetla oblačila, saj temnejše barve zadržijo več toplote, oblačila pa ostajajo topla dlje časa kot oblačila svetlih barv.
 3. Hodite bosi. Sezujte si čevlje in nogavice še posebej, če so dnevi zelo vlažni. Nošenje zaprtih obuval povzroča potenje nog in dviguje telesno temperaturo. Naokrog hodite bosi ali v odprtih sandalih.
 4. Zamrzovalnik napolnite s hladnimi priboljški. Zamrznite vrečko sesekljanega sadja, kot so lubenice, melone, ananas ali limone ter si privoščite osvežilen prigrizek, ko je vročina najvišja. Ohlajevanje je lahko okusno doživetje.
 5. Uporabite kanček mete. Meta osveži kožo in daje občutek hlajenja. Kožo hladite z izdelki, ki vsebujejo meto. Uporabite losjon z meto, se tuširajte z milom z dodatkom poprove mete ter namakajte noge v kopeli z meto. Na spletu lahko poiščete recepte za osvežilne napitke z meto.
 6. Uporabite prevleke iz satena ali svile. Gladka pregrinjala pripomorejo k hlajenju telesa, zato svojo posteljnino zamenjajte z izdelki, ki vsebujejo svilo ali saten. Tudi gladek bombaž je boljši od flanela, ki ga v poletnih mesecih zaprite v omaro. Svila, saten in bombaž zagotavljajo prijetno in hladno spanje.

V poletnih mesecih se pred vročino najbolje zaščitimo s kakovostno in zanesljivo klimatsko napravo. Če je klima primerno vzdrževana, bo skrbela za hladen in čist zrak tudi v najbolj vročih poletjih. Za brezplačen ogled in svetovanje na domu pokličite strokovnjake Klima123 na 040 900 889 ali nam pišite na prodaja@klima123.si.

Vsebina povzeta po članku “How to Cool Yourself Without Air Conditioning“.

Delite to objavo
  , ,