ZA BREZPLAČNO SVETOVANJE NA DOMU POKLIČITE 040 900 889!

Kam s kondenzno vodo?

Odvajanje kondenza s klimatsko napravo

Najpomembnejša funkcija klimatske naprave je, da zagotavlja udoben in prijeten zrak v vašem domu ali na delovnem mestu. A to pomeni več, kot samo hlajenje prostorov. Na udobje vpliva tudi vlažnost prostorov. Vsem so znane težave pri vzdrževanju primerne vlage v prostoru; v zimskih mesecih se srečujemo s suhim zrakom, ki je posledica delovanja ogrevalnih naprav, preostanek leta pa se lahko pojavijo težave s povečano vlago v prostorih, sploh v najbolj vročih mesecih.

Odstotek vode v zraku označuje relativna vlažnost, ki predstavlja razmerje med delci vode, ki se trenutno nahajajo v zraku, z največjo količino vode, ki jo zrak lahko vsebuje pri dani temperaturi. Višja, ko je temperatura zraka, več vlage lahko zadrži. Tako 80% vlažnost pri 15°C predstavlja znatno manj vode v zraku kot enaka vlažnost pri 30°C. Za ugodje bivanje je najbolj primerno med 30 – 60% relativne vlage, idealno območje pa je najti med 45-55%. Visoka vlaga pomaga pri rasti in razvoju plesni, gliv, prišic in drugih zajedavcev, zato odvajanje vlage, kadar je te v prostoru preveč, pomembno vpliva na zdravje vašega bivalnega okolja.

Klimatske naprave pomembno vplivajo na zniževanje vlage v prostoru in zagotavljanje idealne vsebnosti vode v zraku. Klimatske naprave so zasnovane tako, da vzdržujejo vlažnost med 30 – 60%, zaradi večje učinkovitosti evaporacijskega hlajenja v tem območju. Klimatske naprave lahko, odvisno od zmogljivosti, na uro odvedejo liter vode in več vode iz zraka. Za razliko od hladilnega plina pa odvod vode ni izveden pod pritiskom, temveč odteka prosto po kondenznih ceveh, ki so del napeljave vsake klimatske naprave.

Tako notranja kot zunanja naprava odvajata vodo iz zraka, zato je potrebno urediti odvod kondenzacije iz obeh enot. Kot je razvidno iz zgornje slike, je včasih učinkovito odvajanje vode prevelik zalogaj (klime na sliki ni montiral katerih od naših tehnikov.) Idealno je zagotoviti odvod kondenzacijske vode s stalnim 5% padcem, tako voda odteka dovolj hitro in se ne zadržuje na posameznih mestih. Voda se nato usmeri v pripravljen odtok, ki je lahko žleb, cvetlično korito ali večja posoda, v kateri se voda zbira, dokler se je ne odtoči na primerno mesto. Če to ni mogoče, je z namestitvijo kondenzne črpalke tekočino preusmeriti tudi navzgor, to točke, kjer bo mogoče odvajanje v odtok.

Kondenzne vode pa ni potrebno usmeriti skupaj s cevmi plinske napeljave, pač pa jih je mogoče odvesti do bližnjega odtoka v kopalnici ali kuhinji. Takšne rešitve se poslužujemo redkeje, saj to terja dodatna dela ter s tem višje stroške montaže, še posebej ko je potrebno kondenzno cev namestiti podometno. Seveda vedno prisluhnemo željam svojih strank in svoje delo izvedemo tako, da so zadovoljene tako potrebe stranke, kot tehnične zahteve klimatske naprave. Običajno se izkaže, da ogled strokovnjaka pomaga odkriti boljšo lokacijo montaže klimatske naprave, ki predstavlja najmanjši poseg v prostor upoštevaje vse faktorje, tudi odvod kondenzne vode.

Delite to objavo
  , , , , ,