ZA BREZPLAČNO SVETOVANJE NA DOMU POKLIČITE 040 900 889!

Kdo krade klimatske naprave?

Zaščita klimatske naprave pred krajo

Po svetu hodijo zlikovci, ki bodo ukradli vse, kar ni pritrjeno. Podobno velja za vrane, ki bodo hitro odnesle bleščeče zanimivosti, ki niso pritrjene. Za razliko od vran, ljudje kradejo tudi klime. In zakaj ne, klimatska naprava je drag kos opreme, deloma nameščen izven objekta. Kaj je lažjega, kot ustaviti se pred hišo, pristaviti lestev, neslišno prežagati dve bakreni cevi, demontirati odtočno cev kondenza, izključiti električno napeljavo, previdno klimo spustiti do tal, zapečatiti ventile ter preprečiti dodatno uhajanje polnila in se s štirideset kilogramsko napravo odpeljati v noč.

Morda so enostavnejši načini služenja denarja, saj je ukradeno klimo ne le težko odtujiti, pač pa tudi spraviti v promet. V klimi se nahaja nekaj deset kilogramov aluminija, pločevine in celo bakra, a s prodajo klime po kosih bo tat težko pokril stroške zloveščega podviga, o zaslužku pa ne gre sanjati. Po drugi strani je mogoče klimo prodati nekomu, ki klimo potrebuje. V tem primeru bo potrebno najti ujemajočo notranjo enoto. To je težje, kot se zdi, saj proizvajalci menjajo serije klimatskih naprav skoraj vsako leto in nikoli ne jamčijo da bo notranja enota iz ene serije delovala z zunanjo klimo druge serije. Ker starejših notranjih enot ni mogoče kupiti, se bo potrebno podvizati skozi okno in ukrasti še notranjo enoto, kar predstavlja velik korak v karieri zločinca. Dosti bolj enostavno je premetati predale in poiskati zlatnino in denar.

Dejstvo je, da kraja klimatskih naprav ni problem. Tveganje je preveliko, dela je preveč in poplačilo je sila borno. To pa nikakor ne pomeni, da v določenih primerih klime ni pametno zavarovati s kletko. Odtujitev klime ni edino, kar lahko lastniku pokvari dan. Najde se živelj, ki iz tega ali onega razloga uničuje in poškoduje stvari, ki niso njihove samo zato, ker je to pač mogoče. Drugi ljudje pa so preprosto nerode. Z dobro zasnovano kletko vandalom preprečimo dostop do enote, nerodam pa prihranimo stroške. 

Kakšna je dobra kletka? Vsaka mehanska zaščita zunanje enote mora opravljati dve funkciji. Prva je zaščita drage zunanje enote. Druga pa je, da ne ovira zračnega toka, saj je učinkovitost klime odvisna od učinkovitega kroženja zraka, prav zato so opremljene z velikim ventilatorjem. Mreža zato ne sme biti pregosta in ne sme pretirano ovirati poti zraka, saj to škodljivo vpliva tako na učinkovitost klime, kot tudi na življenjsko dobo. Med delovanjem se zunanja enota zelo segreje in če hlajenje ni dovolj učinkovito je prav mogoče, da se klima zaradi pregretja ustavi. Varnostno ohišje mora biti zasnovano tako, da ga je moč hitro in enostavno demontirati, saj mora v primeru okvare tehnik imeti neomejen dostop do zunanje enote.

Kdaj spraviti klimo v kletko? Velika večina uporabnikov kletk za zunanje enote ne potrebuje. Klime so praviloma nameščene na stanovanjskih objektih tako, da niso enostavno dosegljive. V stanovanjskih hišah so tako ali tako nameščena za ograjo parcele, kar odvrne večino huliganov in skoraj vse nerode, zlikovce pa bo že osnovna alarmna naprava odvrnila od namere kraje klime. Enako velja za bloke, kjer je vsaka klima, nameščena višje od treh metrov, varna pred večino poškodb.

Klimo se spravi v kletko, kadar je nameščena tako, da je enostavno dosegljiva na javni površini. Klime nameščene na tleh na parkiriščih, klime nameščene do 3 m visoko ob pločnikih, cestah in peš poteh in druge enostavno dosegljive enote je pametno zaščititi. Če že ne pred tatovi in huligani, pa vsaj pred nerodneži, ki lahko povsem po nesreči uničijo klimatsko napravo, ko jo najbolj potrebujete.

 

Delite to objavo