ZA BREZPLAČNO SVETOVANJE NA DOMU POKLIČITE 040 900 889!

Klima mora biti tiha

Tiha klimatska naprava

Ko kupujemo klimatsko napravo nam je najbolj pomembno, da je kakovostna, da porabi kar najmanj energije, da je poceni in da je tiha. Kakovost je težko izraziti v številkah, med tem ko je ostale vrednosti moč zapisati kot številke in nato primerjati. Vsaka klima v naši trgovini je opremljena s podatki o ceni, energetski učinkovitosti in glasnosti delovanja. A kaj pomeni, da je klima tiha?

Vsak proizvajalec mora svojo klimatsko napravo temeljito testirati in izmeriti njeno delovanje. Na podlagi teh meritev se pripravi tehnična dokumentacija iz katere je razvidno, kako se klimatska naprava spopada z različnimi pogoji, v katerih mora delovati. Iste meritve so podlaga za pripravo marketinških sporočil, oglasnih materialov, katalogov in letakov, katerih cilj je klimo predstaviti v kar najboljši luči. Zato se včasih zdi, da so klime skoraj neslišne (čeprav niso).

Glasnost le 19 dB(A)

Proizvajalci so zelo ponosni, če njihova klima proizvaja kar najmanj hrupa. Kupcem je glasnost pomembna in proizvajalec bo izkoristil vsako prednost, ki jo ima pred konkurence. Če te prednosti ni, jo bo ustvaril. Glasnost delovanja je najpogosteje podvržena kreativni interpretaciji marketinških strokovnjakov in piscev oglasnih besedil. Tihe klime se preprosto prodajajo bolje od glasnih. Zato je pomembno, da je klima tiha.

Mnoge klimatske naprave višjega cenovnega razreda se ponašajo s tihim delovanjem.  Vsakič, ko se klima približa glasnosti 19 dB, bodo marketinški materiali to dejstvo ponosno omenjali. Kaj sploh pomeni ta nivo glasnosti? In kaj sploh je glasnost? Ali je vse to sploh pomembno? Kaj sploh je decibel? In kaj meri? Na hitro? Na hitro.

Decibel meri razmerje med dvema viroma. Meri lahko moč, zvočni pritisk, napetost in kup drugih stvari. Čeprav ni enota po standardu SI, je razširjen in sprejet kot enota za merjenje glasnosti. Ko izražamo glasnost v dB to pomeni, za koliko je zvok naprave kot je klima, večji ali močnejši od referenčnega zvoka. Referenčna vrednost je 0 dB, kar je spodnja meja  človeškega sluha. Mera dB(A) je obtežena meritev, ki poskuša meriti zvočni pritisk v frekvenčnem območju človeškega sluha med 1 kHz to 4 kHz. Ker je zvočni pritisk na dBA lestvici enostavno meriti se najpogosteje uporablja.

V kako glasnem svetu živimo?

Morda bi pričakovali, da je vrednosti dB(A) v stanovanju, kjer ni hrupa in ropota blizu nič. A temu ni tako. 0 dB(A) je bolj ali manj teoretična vrednost, ki jo je moč izmeriti le v izjemno izoliranih prostorih. Dejansko že v tihi dnevni sobi, kjer ni ljudi ali zveri, nivo glasnosti okoli 40 dB(A). Ko stopimo na mestno ulico smo izpostavljeni hrupu, ki dosega približno 80 dB(A). Hitro sedemo v avtomobil in se odpeljemo po cesti, a tudi če ne poslušamo radia, bo v notranjosti avtomobila glasnost še vedno okoli 70 dB(A). Na široko se izognemo letališču, kjer letalo ob vzletu proizvaja 120 dB(A) in se odpeljemo v naravo. Ustavijo nas cestna dela, katerih glasnost je preko 100 dB(A) ter prispemo na obrobje mesta, kjer je glasnost v tihi soseski padla do le 50 dB(A). Še nekaj dlje in prispeli smo do mirnega kotička, daleč od ponorelega sveta. Uživamo v popolni, absolutni tišini narave. Pri 30 dB(A).

Zvočni pritisk, ki smo mu izpostavljeni vsak dan, se giblje v območju med 30 in 100 dB(A). Hupo postane nevzdržen, ko doseže jakost okoli 140 dB(A), a za kaj takega bi morali stati zelo blizu delujočega reaktivnega motorja. Pri glasnosti je potrebno upoštevati, da vrednosti ne naraščajo linearno, pač pa logaritmično. To pomeni, da 80 dB (pritisk 0.2 Pa) zvok ni dvakrat glasnejši od 40 dB (pritisk 0.002 Pa) zvoka, pač pa kar stokrat. Moč zvoka je na vsakih 20 dB desetkrat večja. 

Viri zvoka v klimatski napravi

Klimatska naprava je razdeljena na dve enoti, notranjo in zunanjo. Vsaka klima med delovanjem povzroča zvok zaradi delovanja ventilatorja in servomotorjev. Največ na glasnost vpliva zvok zraka, ki potuje skozi notranjost naprave in nastane tako ob vstopu zraka v napravo, kot ob pospeševanju zraka na ventilatorju. Notranja enota je opremljena z elektromotorjem, ki poganja ventilator ter nekaj majhnimi elektromotorji, ki skrbijo za premikanje loput. Drugih virov zvoka v notranji enoti ni, če ne upoštevamo občasnega škripanja ohišja zaradi toplotnega krčenja in raztezanja.

Zunanja enota je glasnejša kot notranja, saj ni zasnovana za tiho delovanje. Ventilator zunanje enote običajno deluje s stalno hitrostjo, kompresor pa prilagaja moč delovanja potrebam notranje enote. Zato zunanje enote običajno delujejo z glasnostjo med 50 in 60 dB(A). 

Kako glasne so klimatske naprave?

Če želite primerjati glasnost klimatske naprave, poglejte na energetsko nalepko, s katero mora biti opremljena vsaka klimatska naprava. Na nalepki je navedena najvišja glasnost, ki jo dosega klimatska naprava med delovanjem. Poglejmo si nekaj primerov:

Kot vidimo, so odstopanja med vrednostmi, ki jih proizvajalec oglašuje in vrednostmi iz nalepk, visoka. Od kod takšne razlike v glasnosti klime? Odgovor je Inverter. Sodobne klimatske naprave moč delovanja prilagajajo potrebam prostora. Nekdaj so klime hladile s polno močjo, dokler jih nismo ugasnili. Inverter klimi omogoča, da deluje s takšno močjo, kot je potrebna. To pomeni, da je pod posebnimi pogoji delovanje klime skoraj neslišno. Ti pogoji nastopijo takrat, ko klimi ni potrebno opraviti veliko dela.

Ko mora klimatska naprava opraviti največ dela, bo hkrati proizvedla tudi največ hrupa. A v tem primeru v zameno za nekoliko glasnejše delovanje dobimo veliko učinkovitejše delovanje. Klima z glasnim delovanjem hitro in učinkovito premika zrak po prostoru ter ga ohladi ali segreje. Ko temperatura doseže udobno vrednost, naprava zmanjša hitrost delovanja notranjega ventilatorja in hrup upade. Proizvajalci glasnost upravljajo s programi delovanja. Nekatere klime imajo le tri hitrosti delovanja, druge po sedem in več. In, kot smo že ugotovili, hitreje ko deluje ventilator, glasnejša je klimatska naprava.

Ali je glasnost klime pomembna?

Če vam je zelo pomembno tiho delovanje klimatske naprave, investicija v boljšo in tišjo napravo ni nikoli zgrešena. Klimatske naprave, ki dosegajo nižje vrednosti glasnosti so običajno narejene iz bolj kakovostnih komponent in materialov, nudijo večji nadzor nad delovanjem klime in se ponašajo z visoko učinkovitostjo delovanja. Vendar naj glasnost ne bo najpomembnejši faktor pri izbiri klime. Dosti bolj pomembno je, da je klima zanesljiva, učinkovita in kakovostno narejena.

Če imate vprašanja v zvezi s klimatskimi napravami smo vam na voljo na naši telefonski številki 040 900 889, po e-pošti info@klima123.si, spremljate pa nas lahko tudi na naših Facebook, Instagram in Google+ profilih.

Delite to objavo
  , , , , , ,