ZA BREZPLAČNO SVETOVANJE NA DOMU POKLIČITE 040 900 889!

Klima med smetmi?

Klimatska naprava med smetmi, odpad, smetišče,

Klimatske naprave so del vsakdanjega življenja in navadili smo se jih videti na fasadah, balkonih in strehah hiš, blokov in stolpnic. Kovinske škatle različnih oblik, ki so nameščene na zunanjosti objektov predstavljajo le polovico hladilnega sistema, saj brez notranje enote klima preprosto ni klima. In prav lokacija notranje enote običajno diktira, kam je mogoče namestiti zunanjo enoto klimatske naprave.

Pri povezavi klimatskih naprav so nekatere omejitve, ki jih je potrebno upoštevati, ko se določa lokacijo montaže klimatske naprave. Prva omejitev je največja dovoljena razdalja med enotama. V tehničnih podatkih klimatskih naprav v trgovini klima123 sta vedno navedena dva podatka o najdaljši povezavi, ki jo klima podpira. Prvi je sama oddaljenost notranje in zunanje enote. Običajno je ta razdalja okoli 20 metrov, pri zmogljivejših enotah več, pri šibkejših morda malo več. Drug podatek je o največji višinski razliki med enotama, ki je običajno nižji, na primer 15 metrov pri klimi Mitsubishi Electric DM35VA, ki sodi med bolj priljubljene klime pri nas. Upoštevati je potrebno oba podatka skupaj, kar za klimo DM35VA pomeni, da zunanja enota od notranje ne sme biti oddaljena za več kot 20 metrov napeljave (ne zračne linije) in ne more biti nameščena višje ali nižje kot 15 metrov. Za omejitve je mnogo razlogov, o katerih se bomo morda razpisali kdaj drugič.

Najbolj enostavna montaža je, ko lahko zunanjo enoto namestimo neposredno na drugi strani stene od notranje enote. Tako cevi napeljave niso vidne, toplotne izgube zaradi napeljave so minimalne in montaža je hitra in ne posega pretirano v prostor. A kaj storiti, ko je na drugi strani stene ekološki otok? Ali namestiti klimatsko napravo tako, da je izpostavljena smradu in umazaniji, ki se ji enostavno ni mogoče izogniti?

Morda presenetljivo sama kakovost zraka, v katerem deluje zunanja enota, minimalno vpliva na delovanje klime, vonja zunanjosti pa v notranjih prostorih ne boste čutili. Razlog za to je, da klimatska naprava ni prezračevalna naprava. To pomeni, da v notranjost ne dovaja zraka iz zunanjosti objekta, pač pa zrak, ki je že v prostorih klimatizira (hladi ali ogreva), čisti in razvlaži. Vse vonjave zunanjosti ostanejo zunaj. Nekatere klimatske naprave imajo vgrajene dodatne filtre, ki iz zraka odstranjujejo neprijetne vonjave, skoraj vse domače naprave pa so opremljene s standardnimi filtri, ki iz zraka odstranijo do 99% vseh delcev in umazanije. Za podrobnosti poglejte tehnične podatke posamezne klimatske naprave.

Edina slabost takšne postavitve je servisiranje zunanje enote. Zaradi okolja bi se klime na sliki verjetno redko kateri tehnik lotil z veseljem, poleg tega pa je izpostavljena mehanskim poškodbam, povezanimi z lokacijo, kjer je nameščena, zato kakšna dodatna kletka, ki bi zaščitila klimo, ne bi bila odveč.

Delite to objavo
  , , , ,