ZA BREZPLAČNO SVETOVANJE NA DOMU POKLIČITE 040 900 889!

Klimatske naprave in davki

9,5% DDV pri vgradnji klimatske naprave

Davki so prihodki države, s katerimi plačuje svoje obveznosti, kar vključuje velike stvari, kot je zdravstvo in socialna varnost. Zato državi plačujemo davke vsakič, ko kupimo ali vgradimo klimatsko napravo. A ni vsak nakup enak, čeprav je klimatska naprava izdelek splošne potrošnje in kot taka obdavčena splošni stopnji davka na dodano vrednost, je klimo mogoče kupiti tudi po znižani stopnji davka.

22% DDV za nakup klime

Vsakič, ko kupimo klimatsko napravo v trgovini, zanjo plačamo 22% DDV. To velja tako za spletne kot klasične trgovine. Ni pomembno, kakšno klimatsko napravo kupujete in za kaj jo nameravate uporabiti, nakup klimatske naprave je obdavčen po splošni stopnji DDV, ki je trenutno 22%. Enako velja za prenosne klimatske naprave in ventilatorje.

9,5% DDV za montažo klime

Ko skupaj s klimatsko napravo kupimo tudi vgradnjo, je mogoče za celoten strošek nakupa plačati le 9,5% DDV. Nižja davčna stopnja 9,5% se uporablja, ko se klimatska naprava vgradi v stanovanja, stanovanjske objekte in druge objekte, namenjene trajnemu bivanju, pod pogojem, da so del socialne politike. To je pomembna omejitev, saj v del socialne politike spadajo

  • stanovanja, ki v večstanovanjski stavbi ne presegajo 120 m² bivanjske površine ali
  • v enostanovanjski stavbi ne presegajo 250 m² uporabne površine stanovanjskega objekta.

Znižana stopnja se lahko uporabi edino, kadar se montaža in klimatska naprava zaračunata hkrati. To pomeni, da če ste kupili klimo brez vgradnje po splošni stopnji, boste ob vgradnjo plačali 9,5% DDV samo za delo in material, ki se je porabil ob vgradnji, klimatska naprava pa je bila že prej obdavčena po stopnji DDV 22%.

Če kupujete klimatsko napravo kot fizična oseba in je ne boste vgradili v bivalni prostor, kot to veleva zakonodaja, boste plačali 22% DDV. To pomeni, da klimatske naprave za pisarne, delavnice, skladišča in druge poslovne prostore, ni moč kupiti po stopnji 9,5% DDV.

Uporaba 76.a člena ZDDV-1

Pravne in fizične osebe, ki so davčni zavezanci zavezanci, ob nakupu storitve ne plačajo davka prodajalcu ampak so dolžni sami obračunati DDV. Pogoj je, da sta obe podjetji zavezanca za namene DDV v Sloveniji in da se opravi dobava povezana z vgradnjo in servisiranjem klimatske naprave. Temu pravimo mehanizem obrnjene davčne obveznosti. Obveznost DDV, ki je nastala, je navedena na računu, ki ste ga za vgradnjo klime plačali, a ni obračunana za plačilo. Če imate kakršnekoli dvome ali vprašanja v zvezi z uporabo obrnjene davčne obveznosti se posvetujte s svojim računovodstvom.

Zakaj kupiti klimo z 22% DDV namesto 9,5 DDV

Mnogo je razlogov, zakaj kupiti klimo brez vgradnje in plačati višjo stopnjo davka. Običajno se za tovrstni nakup odločijo kupci, ki želijo sami poskrbeti za vgradnjo klimatske naprave in ne želijo plačati stroška vgradnje pri podjetju, ki prodaja klimatsko napravo. Pri tem je potrebno upoštevati, da je nestrokovna vgradnja lahko razlog za zavrnitev morebitnega garancijskega zahtevka, da so za vgradnjo klime potrebna specializirana znanja, oprema in da mora imeti tehnik, ki vgrajuje klimatsko napravo opravljen izpit za ravnanje s toplogrednimi plini. Pri nestrokovni montaži je prav tako mogoče, da pride do zmotnega spusta hladilnega sredstva v okolje, kar povzroči onesnaženje, polnjenje plina pa predstavlja strošek 80 EUR in več.

Prav zato, da vam ni treba izbirati med dobro ceno in kakovostno vgradnjo, smo v trgovini klima123 pripravili izjemno ugodne cene montaže klimatskih naprav.

Delite to objavo
  , ,