ZA BREZPLAČNO SVETOVANJE NA DOMU POKLIČITE 040 900 889!

Spopad v sredo – Mitsubishi Electric SF: družinska bitka

Tržišče je polno klimatskih naprav, ki se na prvi pogled razlikujejo edino po ceni in proizvajalcu. Še težje je primerjati dve klimi iste serije? V čem se res razlikujeta dve klimi različnih moči? Odločili smo se primerjati klimi priljubljene serije Mitsubishi Electric SF in ugotoviti, ali je Mitsubishi Electric SF35VE res nepremagljiv?

Družina je osnovna celica vsakega prepira in pri klimatskih napravah ni čisto nič drugače. Mitsubishi Electric SF serija klimatskih naprav je sestavljena iz malčka SF25VE, najbolj priljubljenega srednjekategornika SF35VE in močnejšega SF42VE, ki mu ni všeč bivanje v senci priljubljenega brata. Družinske zamere in zavist so tokratni povod za Spopad v sredo! Pa začnimo.

Osnovne specifikacije

Mitsubishi Electric SF35VE

Mitsubishi Electric SF42VE

Notranja enota: MSZ-SF35VE3
Zunanja enota: MUZ-SF35VE

Notranja enota: MSZ-SF42VE3
Zunanja enota: MUZ-SF42VE

Moč hlajenja: 3,50 kW Moč ogrevanja: 4,0 kW, energijski razred hlajenja: A++, energijski razred ogrevanja: A+, glasnost delovanja: 21dBA Moč hlajenja: 4,20 kW, moč ogrevanja: 5,40 kW, energijski razred hlajenja: A++, energijski razred ogrevanja: A+, glasnosti delovanja: 28dBA

Hlajenje

Mitsubishi Electric SF35VE Mitsubishi Electric SF42VE
Najmanjša moč delovanja klime je 1,10 kW hladilne moči, največja pa 3,80 kW. To je razpon 2,70 kW. Najmanjša moč delovanja klime je 0,80 kW hladilne moči, največja pa 4,5 kW. To je razpon 3,70 kW.
Klima med delovanjem porablja 1.080 W električne energije pri nazivni obremenitvi. Pri tej klimi je nazivna moč hlajenja 3,5 kW. Klima med delovanjem porablja 1.340 W električne energije pri nazivni obremenitvi. Pri tej klimi je nazivna moč hlajenja 4,2 kW.
Energijski razred klime je A++, to je SEER vrednost 7,2. Energijski razred klime je A++, to je SEER vrednost 7,5.
Klima v enem letu porabi 171 kWh električne energije za hlajenje. Klima v enem letu porabi 196 kWh električne energije za hlajenje.
Povzetek Povzetek
Mitsubishi Electric klime slovijo po zanesljivosti in kakovostni izdelavi. Serija SF predstavlja srednji segment ponudbe, najbolje prodajana moč pa je prav 3,5kW. Klima se ponaša z odličnim energijskim razredom in nizko porabo energije. Območje delovanja je le 2,7 kW, a v tem obsegu klime opravijo največ dela. Nekoliko zmogljivejši model serije SF odlikuje nekoliko boljši izkoristek od manjšega brata. Razpon delovanja je zavidljiv s kar 3,70 kW, kar namiguje na fleksibilnost vgrajenega kompresorja. Klima sicer porabi nekoliko več energije pri delovanju, a za dodatnih 250W elektrike proizvede 700W hladilne moči več, kar zadošča za cca. 30m³ zraka. SEER vrednost je prav tako kanček višja.
Ocena: 7/10 Ocena: 7,5/10

Ogrevanje

Mitsubishi Electric SF35VE Mitsubishi Electric SF42VE
Inverter ogreva z močjo od 1,3 kW do 4,6 kW. To je razpon 3,3 kW. Inverter ogreva z močjo od 1,3 kW do 6,0 kW. To je razpon 4,7 kW.
Klima med delovanjem porablja 1.030 W električne energije pri nazivni obremenitvi. Pri tej klimi je nazivna moč ogrevanja 4,0 kW. Klima med delovanjem porablja 1.580 W električne energije pri nazivni obremenitvi. Pri tej klimi je nazivna moč ogrevanja 5,4 kW.
Energijski razred klime je A+, to je SCOP vrednost 4,4. Energijski razred klime je A+, to je SCOP vrednost 4,4.
Klima v enem letu porabi 923 kWh električne energije za ogrevanje. Klima v enem letu porabi 1.215 kWh električne energije za hlajenje.
Povzetek Povzetek
Ogrevanje je vse pomembnejši faktor pri izbiri klimatske naprave. Ta klime zmore zagotoviti do 4,6 kW moči ogrevanja pri največji moči delovanja, kar zadošča za ogrevanje prostorov tudi pri -15°C zunanje temperature. Več moči pomeni več porabe. Model SF42VE zmore ogrevati s kar 6 kW moči pri največji obremenitvi, a je zaradi tega klima porabi skoraj polovico več energije od manjše in manj zmogljivega brata. Razpon moči ostaja zavidljiv, letna poraba pa je vseeno za tretjino večja
Ocena: 6,5/10 Ocena: 6/10

Lastnosti

Mitsubishi Electric SF35VE Mitsubishi Electric SF42VE
Najnižja glasnost notranje enote je 21 dBA. Najnižja glasnost notranje enote je 28 dBA.
Najvišja glasnost notranje enote je 46 dBA. Najnižja glasnost notranje enote je 47 dBA.
Mere notranje enote 299 x 798 x 195 cm (V x Š x G). Mere notranje enote 295 x 900 x 210 cm (V x Š x G).
Hladilno sredstvo R410A Hladilno sredstvo R410A.
Povzetek Povzetek
Od klimatskih naprav pričakujemo tiho in zanesljivo delovanje. Klimatske naprave moči 3,5kW predstavljajo standard, po katerem se merijo klime drugih moči, zato ne preseneča, da je klima med tišjimi. Čeprav deluje z višjo močjo, je pri nizkih hitrostih ta klima za slišnih 7 dB tišja od večje enote, med tem kot je pri največji moči razlika v glasnosti zanemarljiva. Lepo bi bilo imeti aktiven filter zraka ali senzorje okolice a Mitsubishi Electric teh funkcij v SF seriji ne ponuja. Zmogljivejša klima v enako velikem ohišju pomeni da bo delovanje glasnejše, kot pri šibkejši napravi. Vseeno s svojim delovanjem naprava ne bo kalila vašega miru in pri močnejšem delovanju glasnost ni znatno višja. Prednost klime je dodatna moč, ki vam je na voljo, ko jo potrebujete; to še posebej pride do izraza v hladnejših mesecih, hkrati pa zaradi enako velikega ohišja notranje enote, naprava ne izstopa v prostoru.
Ocena: 6/10 Ocena: 6/10

Zaključek

Ker sta klimi v istem razredu, je pričakovati, da je močnejša klima tudi dražja. Redna cena Mitsubishi Electric SF35VE klime je 858,93€ (brez DDV), Mitsubishi Electric SF42VE pa je vreden 1.077,79€. To pomeni, da je izhodiščna cena močnejše klime kar 25% višja, med tem ko nudi le 20% več nazivne hladilne moči. Prav visoka cena modela SF42VE je glavni razlog, da se večina kupcev odloča za nakup Mitsubishi Electric SF35VE klimatske naprave, ki je tokratni in večni zmagovalec tega družinskega dvoboja.

Mitsubishi Electric SF35VE je naš zmagovalec.

V neposrednem spopadu sta se klimi odrezali s srednje dobrimi ocenami. Obe klimi, tako Mitsubishi Electric SF35VE kot Mitsubishi Electric SF42VE sta zbrali 19,5 točke od skupno 30. A nžja cena je pomagala premakniti jeziček na tehtnici v prid modela Mitsubishi Electric SF35VE.

Delite to objavo
  , , , , ,