ZA BREZPLAČNO SVETOVANJE NA DOMU POKLIČITE 040 900 889!

Multi ali mono? Kakšno split klimo izbrati?

Multi split ali mono split - katero klimo izbrati?

Kakovost klimatizacije prostora je odvisna od izbire moči in lokacije klimatske naprave. Dobro nameščena notranja enota zmore zagotoviti dobro klimo v več kot enem prostoru. Enako velja za slabo nameščeno ali izbrano klimatsko napravo, saj je učinkovitost klimatske naprave povezana tudi s tokom zraka v prostoru.

Proizvajalci klimatskih naprav želijo, da v vsak prostor, ki ga je potrebno klimatizirati, namestimo najmanj eno klimatsko napravo. Tako je zagotovljen optimalni izkoristek enote in udobje bivanja, saj vsaka enota skrbi za svoje območje, kjer vzdržuje temperaturo na želeni stopnji. Vsekakor je takšna rešitev idealna s stališča uporabnosti in ugodja, a je hkrati predstavlja tudi največji finančni zalogaj, da o mnogih zunanjih enotah niti ne govorimo. Potrebno je namreč upoštevati, da za svoje delovanje klimatska naprava potrebuje zunanjo enoto, s katero mora biti povezana. Prav tako je tu nezanemarljiv problem odvajanja kondenzne vode, ki jo notranja enota odvede iz prostora in vprašanja kje, koliko in kam kaj kmalu dobijo sila zahtevne in drage  odgovore.

Najprej razčistimo pojme. Večina inverterskih klimatskih naprav je tipa ‘mono split’. Ta tuja fraza preprosto pomeni, da sta notranja in zunanja enota deljeni (split) in da med njima poteka ena povezava (mono iz gr. mónos; sam, en). Vsaka notranja enota je povezana z zunanjo z najmanj tremi povezavami: dve bakreni cevi pod pritiskom, po katerih potuje hladilo, ter električna povezava, s katero klimi komunicirata in prenašata el. energijo za delovanje. Običajno se tu združi še četrta povezava, odtok kondenzne vode, ki ni pod pritiskom, zaradi česar mora imeti zagotovljeno konstantno spuščanje in ga ni moč speljati navzgor.

Druga skupina klimatskih naprav je bolj specializirana in jo označujemo z ‘multi split’. Tudi tu sta enoti deljeni (split), vendar je ne eno zunanjo enoto mogoče priključiti več notranjih enot. Pomembno je upoštevati, da čeprav so notranje enote pri obeh sistemih povečini enake, to ne velja za zunanje enote. Zunanje enote se razlikujejo tako po zmogljivostih kot številu klim, ki jih zmorejo podpirati. Za domačo uporabo so najpogostejše klime z dvema ali tremi priključki, na voljo pa so tudi močnejše, s štirmi, petimi in več.

Zakaj je včasih na pročeljih stavb tako veliko zunanjih enot enot, če bi bila rešitev z eno zunanjo enoto, na katero je mogoče priključiti več notranjih klim, enostavnejša? Najpogosteje sta razloga dva: cena in kompleksnost. Z vsako dodatno povezavo se poveča velikost in kompleksnost zunanje enote ter posledično tudi cena, ki je pogosto višja, kot če bi kupili potrebno število standardnih kompletov. Multi zunanje enote se proizvaja v manjših serijah kot standardne mono split, zato je strošek proizvodnje slednjih znatno nižji, kar se pozna tudi pri ceni, ki jo mora plačati investitor.

Poglejmo konkretni primer: hladiti želimo dva prostora, ki se nahajata na različnih koncih enostanovanjske stavbe. Za zunanjo enoto smo izbrali mesto v pritličju, ki je od prve lokacije oddaljeno 3 metre, od druge pa 12 metrov. Obe notranji klimi je potrebno priključiti na to enoto, moč vsake pa bo 2,5kW. Cenovno najbolj ugodno rešitev proizvajalca Mitsubishi Electric sestavlja ena zunanja enota MXZ-2DM40VA (784€) in dve notranji enoti MSZ-DM25VA (232€). Strošek klima naprav je 1.248€, pred montažo in dajatvami.

Če se odločilo, da bomo montirali v vsak prostor svojo klimo mono split istega proizvajalca in iste serije, Mitsubishi Electric DM25VA, nas bosta klimi stali stali 1.130€, kar je skoraj 10% manj. Poleg tega bo strošek montaže pri sistemu z dvema enotama višji zaradi dodatnega dela in večje porabe materiala. Če bi potrebovali klimi moči 3,5kW iste serije, je strošek multi split sistema za dobrih 400€ višji. Več moči in več notranjih klim kot sestavlja sistem, dražja je rešitev z eno zunanjo enoto.

Kdaj torej izbrati multi split? V enostanovanjskih stavbah se multi sistemi uporabljajo, kadar bomo klimatizirali dva prostora, ki sta blizu skupaj, a ju ni mogoče hladiti z eno enoto – na primer enako veliki sobi v dveh različnih etažah. V tem primeru je uporaba muliti sistema na mestu. Če pa želite hladiti velik dnevni prostor na južni strani v pritličju ter skrbeti za ogrevanje podstrešne spalnice, ki je obrnjena na zahod, pa je običajno bolj smotrno in cenovno ugodno namestiti dva kompleta klim z dvema zunanjima enotama.

Prav tako multi split sistemi pridejo v poštev povsod, kjer se lastniki soočajo z omejitvami pri postavitvi zunanjih enot. Te omejitve so lahko povsem tehnične narave, ponekod pa tudi lokalne oblasti narekujejo kje so lahko nameščene zunanje enote na objektih, kar še posebej velja za mestna središča in zaščitene objekte. Slednje se za multi split enote pogosto odločajo v poslovnih objektih, kjer se je že ob gradnji upoštevala potreba po klimatizaciji in imajo prostori že urejene vode za klimatske naprave ali pa so pripravljeni jaški, po katerih je možno speljati napeljavo. Podjetja in ustanove imajo prav tako na voljo višje proračune kot zasebni investitorji.

Uvrstitev klimatske naprave v bivalni prostor je pogosto kompromis. Le redko imamo srečo, da lahko klimo postavimo točno tako, kot želimo. Zato se pred nakupom posvetujte s strokovnim svetovalcem, ki vam bo pomagal najti idealen prostor za namestitev klimatske naprave ob upoštevanju vseh kriterijev, od optimalnega hlajenja do najbolj ugodne cene. Pokličite 040 900 889 za svetovanje ali pa izpolnite obrazec za brezplačni ogled na vašem domu.

Delite to objavo
  , , , , ,