ZA BREZPLAČNO SVETOVANJE NA DOMU POKLIČITE 040 900 889!

Ali lahko klima zagori?

Kako vnetljive so klime?

O hladilnih sredstvih smo že pisali v našem zapisu, a ker so smrtonosni požari zadnje čase žal pogosto tema večernih poročil, smo se odločili, da si tokrat podrobneje ogledamo vnetljivost novega hladilnega plina R32

Če ste kupili takšno klimo, ste verjetno na sami napravi in na sami škatli opazili nalepko, ki opozarja na vnetljivost plina R32, ki se nahaja v klimi. Ena opozorilna nalepka ne pove celotne zgodbe. Hladilno sredstvo R32, ki se uporablja v sodobnih, okolju prijaznih klimah, sodi v družino rahlo vnetljivih plinov. To pomeni, da lahko plin, pod določenimi pogoji, gori. Enako velja za mnoge druge pline, kar verjetno ve vsak, ki se je kdaj igral s pločevinko razpršila in vžigalnikom. Vendar pa R32 hladilno sredstvo še zdaleč ni tako vnetljivo kot plini, s katerimi varno delamo vsak dan. Skrb je odveč, a vseeno ne škoduje, da se na hitro poučimo o lastnostih R32 hladila in zakaj ga sploh uporabljamo.

Zakaj proizvajalcih klimatskih naprav uporabljajo R32?

Hladilne naprave, kot so zamrzovalniki, hladilniki in klimatske naprave so dolgo časa uporabljala hladilna sredstva, ki so imela znane lastnosti hlajenja. Pri izbiri hladilnega sredstva je pomembno vlogo igrala cena, med tem ko je bil vpliv sredstva na okolje bolj postranska skrb. Vse se je spremenilo, ko smo v drugi polovici prejšnjega stoletja pričeli spoznavati obseg škodljivih vplivov na okolje, ki so posledica industrializacije. Znanstveniki in vladne institucije so zato določili nove standarde prijaznosti okolju, zaradi katerih nekatera hladilna sredstva niso več uporabi.

Kratek prispevek o R32 hladilnem sredstvu, ki so ga pripravili pri Mitsubishi Electric.

Ker tehnologija napreduje in ker okoljski standardi postajajo vse bolj zahtevni, so proizvajalci klimatskih naprav pričeli z iskanjem hladilnega sredstva, ki bo imel podobne lastnosti kot trenutno uporabljani R410A, a bo hkrati bolj prijazen okolju, energetsko učinkovitejši in varen za uporabo. Po dolgoletnih raziskavah so se vodilni proizvajalci odločili, da pričnejo z razvojem klim, ki uporabljajo hladilno sredstvo R32.

R32 hladilno sredstvo ima mnoge prednosti:

 • ničelni vpliv na ozon v zraku
 • 66% nižji GWP (vpliv na globalno ogrevanje) od plina R410A
 • višja energijska učinkoviost
 • visoka toplotna prevodnost in zmogljivost hlajenja
 • nizek padec v pritisku
 • plin je enokomponenten, kar poenostavi ravnanje in zajemanje
 • nizka toksičnost
 • dostopnost na trgu

Hladilno sredstvo R410A je dvokomponentno hladilno sredstvo sestavljeno iz 50% R32 in 50% R125. Ker se hladilno sredstvo R32 že široko uporablja kot komponenta hladilnega sredstva R410A, je plin prosto dostopen na trgu.

Kako hitro zagori R32?

Za vžig plinske mešanice je potrebno hkrati zadovoljiti trem pogojem.

 1. Koncentracija plina mora biti med spodnjo (LFL) in zgornjo (UFL) mejo vnetljivosti, kar je pri hladilnem sredstvu R32 med 14% volumna (300 g/m³) in 29% (620 g/m³) volumna zračne mešanice. Pri tem je potrebno upoštevati, da je 14% koncentracija tujega plina v zraku zgornja sprejemljiva meja dihanja. Poleg tega je 14% nasičenost znatno višja od meje akutne toksičnosti tipičnih hladil kot sta R22 (5,9%) ali R134a (5%).
 2. Hitrost plina, ki uhaja iz napeljave, mora biti tri do štirikrat nižja od relativne hitrosti gorenja plina (R32 gori s 6,7cm/sek.) Pri stensko nameščenih enotah, bo uhajajoči plin presegel štirikratnik gorilne hitrosti že po 40 cm. Poleg tega so meritve pokazale, da tudi pri uhajanju 1 kg plina na minuto, ne bo prišlo do vnetljive mešanice.
 3. Tretji pogoj za vžig je prisotnost dovolj močnega vira vžiga. Za razliko od plinov, kakršen je propan, se R32 ne vžge zaradi statične elektrike. Tudi iskrice stikal in električnih naprav ne zadoščajo za vžig R32 hladila. Zato je najbolj verjeten vir vžiga odprt plamen, na primer sveče, vžigalnika ali plinskega kuhalnika.

To pomeni, da je v primeru uhajanja plina iz napeljave ali plinskega vsebnika, vžig skoraj nemogoč. Pri viru uhajanja bo hitrost znatno previsoka za vžig, ko pa hitrost plina pade, bo že dovolj pomešan z okoljskim zrakom, da vžig ne bo mogoč. Tudi, če bi kdo želel R32 plin namerno vžgati, bi mu to verjetno spodletelo.

Ali lahko klima eksplodira?

Ne. Vsaka klimatska naprava je opremljena z jeklenko, v kateri je shranjena količina hladilnega sredstva pod pritiskom. To sredstvo se hrani v zunanji klimatski napravi, ki je nameščena izven prostorov, na prostem. Poleg tega ima vsaka klimatska naprava mnogo varnostnih mehanizmov, ki preprečujejo eksplozivno uhajanje plina. Največ, kar se lahko zgodi je, da plin hitro uide iz klimatske naprave, pri tem pa ne bo ne zgorel ne eksplodiral. Če nekdo namerno onemogoči vse varnostne mehanizme, je mogoče povzročiti manjšo eksplozijo, a zaradi majhne količine plina v napravi bi se najverjetneje poškodoval le bebček, ki bi se česa takega lotil.

Ali me R32 plin lahko zaduši?

Ne. V klimi je zelo malo hladilnega sredstva, v večini primerov manj kot kilogram. Poleg tega je plin težji od zraka in se bo hitro spustil do tal, kjer se bo pomešal z zrakom in hitro izpuhtel. V primerjavi z drugimi plini je R32 zelo nizko toksičen in izpostavljenost količinam v standardni uporabi običajno ni nevarna.

Kaj narediti, če plin R32 pušča iz klime?

Če ste opazili uhajanje plina, je verjetno ta že ušel iz napeljave, saj je količina hladila v napravi zelo majhna. Če opazite, da v klimi ni več plina, ugasnite klimatsko napravo, prezračite prostor in pokličite serviserja, ki bo ocenil, ali je prišlo do napake v napeljavi ali plin uhaja iz same klime. Problem bo hitro odpravljen, klima pa bo kmalu spet delala kot nova.

Nočem plina R32, kaj lahko storim?

Še vedno lahko kupite klime s hladilnim sredstvom R410A. Te bodo na prodaj še nekaj let, dokler se to sredstvo ne bo umaknilo R32. Upoštevajte, da tudi R410A vsebuje 50% plina R32, tako da mu povsem uiti ne morete.

Ali vam lahko zaupam?

Mogoče. Naš interes je, da svojim strankam namestimo klimatske naprave, ki bodo dolga leta varčno in učinkovito služila njihovim potrebam. Nikakor pa ne želimo škodovati svojim kupcem, zato smo pri pripravi članka zbrali informacije stanovskih organizacij in neodvisnih institucij, ki so opravile težko delo testiranja in razvoja hladilnega sredstva R32. A nikakor ne zaupajte samo nam, vire si lahko preberete tudi sami:

Katere klimatske naprave uporabljajo R32?

Hladilno sredstvo R32, med drugimi uporabljajo naslednje družine klimatskih naprav:

Panasonic

Mitsubishi Electric

Mitsubishi Electric LN Diamond inverter klimatske naprave

Več o klimatskih napravah si preberite v naših zapisih na blogu, ali pa nas pokličite na 040 900 889 in z veselje vam bomo svetovali pri izbiri vaše nove klimatske naprave.

Delite to objavo
  , , , , ,