ZA BREZPLAČNO SVETOVANJE NA DOMU POKLIČITE 040 900 889!

R410, R32 ali R22 – razumljiva razlaga raznolikih R-hladil

R410A ali R32 - katero hladilo izbrati?

Pogled klimatsko napravo se pogosto ustavi na oznaki R410, ki jo proizvajalec, poleg svojega logotipa, pogosto ponosno nalepi na vidno mesto notranje enote. Vendar se redkeje potrudijo pojasniti, kaj točno R410 pomeni in zakaj so tako zelo ponosni, da ga uporabljajo.

Kaj je R410 in čemu služi?

Morda se nekateri med vami še spomnite velike panike povezane z ozonsko luknjo in škodo, ki jo povzročajo laki za lase in dezodoranti v razpršilu. Pomembni znanstveniki so opozarjali na nevarne pline, ki uničujejo ozonsko plast, mi pa jih vsak dan brezskrbno spuščamo v okolje. Te pline so poimenovali freoni, na splošno jezo DuPonta, ki je pod to blagovno znamko prodajal hladila za toplotne črpalke. Najhujši onesnaževalci sploh niso bila razpršila za lase pač pa hladila, ki jih uporabljamo v vseh toplotnih črpalkah in hladilnikih. Klime so toplotne črpalke, hladilniki pa so hladilniki.

Freon je blagovna znamka za hladilna sredstva R12, R13B1, R22, R502 in R-503. R22 je bil v Evropi zelo razširjeno hladilno sredstvo in mnoge klimatske naprave ga še vedno uporabljajo. Žal ima R22 visok potencial uničevanja ozona, zato v razvitih deželah ni več v prodaji. Tudi klimatske naprave, ki ga še uporabljajo se zamenjujejo z novimi, ki uporabljajo okolju prijaznejše pline. Eden takih je R410.

Hladilo R-410A je znatno prijaznejše ozonu, saj ga ne uničuje, vendar je bilo potrebno za uporabo tega plina razviti nove tehnologije in sisteme delovanja klimatskih naprav. Zato so sodobne klimatske naprave večje in dražje od tradicionalnih, hkrati pa tišje in znatno varčnejše. Del tega je tudi zasluga plina R410.

V čem se razlikujeta R410 in R22?

Kemično sta to različna plina, a to za uporabnike ni preveč pomembno. Hladilo R-410A, kot se pravilno imenuje, zmore absorbirati in sprostiti več toplote kot R-22, zaradi česar kompresor klimatske naprave deluje hladneje in zanesljiveje.

Poleg tega R-410A deluje pod višjim pritiskom kot R-22, zaradi česar so potrebni kompresorji, ki zmorejo prenesti višji pritisk. Prav zato je pomembno, da pri nakupu klimatske naprave upoštevate kakovost kompresorja, saj je odpravljanje takšne okvare izjemno drago. Če bi klimo, zasnovano za plin R-22, napolnili s plinom R-410A, bi pritisk uničil napravo in plin bi ušel v okolje.

Vse klime za tekoče delovanje kompresorja uporabljajo olja. R-22 klime uporabljajo mineralna olja, med tem ko R-410A sistemi delujejo s sintetičnimi olji. Slednja so bolj topljiva s plinom R-410A kot so mineralna olja z R-22. To pomeni, da sistemi s plinom R-410A delujejo bolj učinkovito, z manjšimi obremenitvami in  obrabo kompresorjev.

Tudi R410 se počasi poslavlja

Hladilo R-410A je prijaznejše do ozonske plasti, vendar ima pomanjkljivost v visokem koeficientu toplogrednega potenciala (GWP). To je mera, koliko toplote toplogredni plin ujame v atmosferi. Vrednost GWP ogljikovega dioksida je 1. Enaka vrednost hladila R-410A je 2088, med tem ko je bila ta vrednost za R-22 1810. Zato so na trgu že klimatske naprave, ki uporabljajo plin R-32. Njihovi proizvajalci so na to dejstvo še bolj ponosni, kot so bili pred desetletjem s plinom R-410A. Poglejmo si, kaj so za nas pripravili pri Panasonicu.

Vse seveda ni tako rožnato. R32 je bolj prijazen plin kot R410, saj ima GWP vrednost 675, kar predstavlja tretjino vrednosti plina R410. Prav tako se R32 ponaša z višjo zmogljivostjo hlajenja pri enakem volumnu, zato je potrebno v klimo namestiti manj plina, kar še dodatno zmanjša vpliv hladila na segrevanje ozračja. V drugih pogledih sta plina primerljiva, oba sta dokaj nestrupena in delujeta pod podobnimi pritiski.

Pri nas je prihodnost hladilnega sredstva R-410A zapečatila EU direktiva o f-plinih 517/2014, ki z letom 2025 v domačih klimatskih napravah prepoveduje uporabo plinov, katerih GWP je večji od 750. S tem se efektivno prepove uporaba tega plina ne samo za prodajo, pač pa tudi pri servisiranju klimatskih naprav, ki uporabljajo plin R-410A. S podobnimi problemi se soočamo danes s plinom R22, s katerim ni več mogoče polniti klimatskih naprav.

Nekateri proizvajalci so že pričeli z razvojem klimatskih naprav, ki uporabljajo hladilo R-32. Panasonic, Daikin in Mitsubishi že ponujajo klime s tem polnilom in v prihodnje bo na tržišču vse več klimatskih naprav s tem polnilom, med tem ko se bodo klime z R-410A plinom počasi premaknile na smetišče zgodovine.

Klimo s katerim hladilom kupiti?

V letu 2017 je odgovor težji kot je bil lani. Leto 2025 je oddaljeno le 8 let, kakovostna klimatska naprava pa zdrži dosti dlje. Po drugi strani je pravilno nameščena in servisirana klimatska naprava imuna na težave s plini, saj hladilno sredstvo ostane ujeto v zaprtem krogu. Usposobljen inštalater klimatsko napravo montira tako, da polnjenje plina ne bo potrebno skozi celotno življenjsko dobo naprave. Poleg tega je povsem mogoče, da bodo v tem času na trg prišla hladila, ki bodo nadomestila R-410A v standardnih naprava, brez potrebe po dodatnih posegih v klimatsko napravo.

Po drugi strani je investicija v klimo s hladilom R32 tudi investicija v prihodnost. Kmalu bodo vse klimatske naprave uporabljale ta plin, saj so se tehnološki voditelji odločili, da bodo vlaganja v razvoj usmerili prav v to hladilno sredstvo. V bodoče lahko pričakujemo znatno več klim, ki bodo uporabljale ta plin, zaradi česar bo servisiranje in vzdrževanje bolj enostavno. Po drugi strani je nekaj specifik tega plina, ki so terjale inovativne tehnološke rešitve, zaradi katerih je mogoče, da bodo prve generacije klimatskih naprav bolj podvržene okvaram, kot se bo to dogajalo kasneje. Vsekakor priporočamo nakup klim proizvajalcev, ki že imajo izkušnje s plinom R32, kot so prej omenjeni Panasonic,  Mitsubishi in Daikin. Seveda pa je končna odločitev vedno vaša.

Delite to objavo
  , ,