ZA BREZPLAČNO SVETOVANJE NA DOMU POKLIČITE 040 900 889!

Redni letni servis klimatske naprave

Redni servis klimatske naprave

Klimatska naprava skrbi za čist in prijetno ohlajen (ali segret) zrak v našem domu. To počne tako, da s kroženjem zraka skozi notranjost naprave odstrani umazanije in nečistoče ter v prostor piha prijeten in očiščen zrak. A le, če je primerno vzdrževana in redno čiščena.

Klimatska naprava ima na zgornji strani notranje enote odprtine, skozi katere zrak vstopa v napravo. Prvi kontakt zraka v napravi je z osnovnim zračnim filtrom, ki odstrani največje delce nečistoč, alergenov in bakterij. Takoj za tem se sreča s hladnimi rebri uparjalnika, ki nase vežejo vlago in toploto, zrak pa ohlajen, razvlažen in očiščen klimatsko napravo zapusti skozi izhodno loputo na spodnji strani.

Ko klimatsko napravo izklopimo, se ustavi ventilator, ki skrbi za kroženje zraka skozi klimo, vendar so hladilne reže še nekaj časa dovolj ohlajene, da se na njih nabira vlaga iz zraka. Ta vlaga se zbira v obliki kapljic na samih hladilnih rebrnih, odvečna voda pa kaplja v odtočni kanal na dnu klime. Po kondenzni cevi nato odteka do primernega odtoka. Za pravilen odvod tekočine je poskrbel inštalater klimatske naprave ob montaži.

Pogosto pa se zgodi, da po koncu hladilne sezone klimatsko napravo izklopimo in je ne vklopimo do prihoda naslednjega vročinskega vala. Takrat pogosto opazimo, da je zrak, ki prihaja iz klimatske naprave, neprijetnega vonja. Smrad je običajno simptom bakterijske okužbe in z delovanjem naprave bakterije in mikroorganizmi vstopijo v zrak, ki ga dihate.

Temu se izognemo z rednim letnim servisom klimatske naprave.

Osnovne sestavine rednega servisa klimatske naprave:

 • Pregled klimatske naprave in inštalacije
  Serviser pogleda klimo in preveri, ali je prišlo do vidnih poškodb. Predvsem iščemo poškodbe na izolacijskem materialu napeljave kot tudi stanje samih enot.
 • Čiščenje in dezinfekcija izmenjevalca notranje enote
  Uparjalnik je kraj, kjer se nabira večina nečistoč. Na uparjalniku se nabira kondenzna voda in tam po izklopu tudi obstane, če klime takoj po izklopu temeljito ne očistimo. S posebno razkužilno peno se toplotni izmenjevalec notranje enote očisti večine bakterij in bioloških škodljivcev. Prav tako se očisti prah in nečistoča, ki se običajno nabira na notranji enoti.
 • Dezodoracija izmenjevalca notranje enote
  Po čiščenju se po uparjalniku razprši namenski deodorant, ki odstrani sledi neprijetnih vonjav in zagotavlja svež zrak že ob prvi uporabi.
 • Čiščenje maske in pokrova notranje enote
  Notranja enota je pravi magnet za prašne delce, ki se zadržujejo na notranji enoti. Tehnik odpre sprednji pokrov notranje enote ter temeljito očisti klimatsko napravo vseh nečistoč. Prah, ki se zadržuje na klimi lahko med delovanjem vstopi v izpihan zrak, prav tako pa lahko omejuje učinkovitost delovanja klimatske naprave.
 • Čiščenje standardnih filtrov notranje enote
  O filtrih smo že govorili in vsaka klimatska naprava ima vsaj enega, običajno pa dva filtra notranje enote. Filtra je potrebno prati na vsaka dva tedna pod toplo vodo, kar lahko opravite sami. V navodilih je opisan postopek čiščenja, katerim je pametno slediti. Čiščenje je enostavno, saj zadošča spiranje pod vodo in sušenje v senci, preden se filter vrne v klimo. Bodite pozorni, da so filtri običajno prevlečeni z aktivnimi substancami za zatiranje razvoja bakterij, ki so občutljiva na UV žarke, zato filtrov nikoli ne izpostavljajte neposredni sončni svetlobi.
 • Čiščenje izmenjevalca zunanje enote, če je to potrebno
  Zunanja enota je izpostavljena znatno bolj umazanemu zraku kot notranja in hitro se zgodi, da se na enoti začne nabirati umazanija. Ker so zunanje enote pogosto postavljene na nedostopnih mestih in ker zrak iz zunanje enote ne vstopa v bivalne prostore, se zunanjo enoto čisti le, če se je na njej nabralo dovolj umazanije, da upliva na učinkovitost delovanja klimatske naprave.
 • Pregled in izpiranje odvoda kondenza
  Uhajanje vode iz notranje enote sodi med najpogostejše razloge za servisne klice. Edini vir vode na notranji enoti je kondenz, ki nastane med hlajenjem. Če je odvodna cev za kondenz zamašena, voda nima kam odtekati in prične kapljati iz notranje enote. V optimalnih pogojih delovanja to pomeni, da iz notranje enote lahko odteče preko pol litra vode na uro. Tehnik sname kondenzno cev in jo spere z vodo. Če ugotovi, da voda ne odteka tekoče, odkrije težavo in jo odpravi. Najpogostejši razlog za zamašitev so nanosi listja, zemlje, vejevja in drugih nečistoč, ki so se nabrali čez hladnejše mesece. Občasno znajo nagajati tudi večji insekti in manjši sesalci.
 • Kontrola temperature izpihanega zraka
  Tehnik preveri temperaturo izpihanega zraka. Če zrak ni zadostno ohlajen, je to simptom napake v delovanju klima naprave. Najpogosteje je za slabo delovanje kriva umazanija, ki se nabere na uparjalniku ali kondenzatorju, mogoče pa je tudi, da v sistemu ni več dovolj hladilnega sredstva za delovanje klime. Redkeje je za tak problem kriva okvara elektronike ali kompresorja. A tudi to se zgodi.
 • Kontrola tlaka hladilnega sredstva
  Ta del servisa mora opraviti usposobljen tehnik, ki na klimo priključi napravo za testiranje pritiska v klimi. Pri pravilno nameščeni klimi pritisk v letu dni ne sme pasti, saj mora biti klima nameščena tako, da hladilno sredstvo ne uhaja iz naprave. Za vsak primer serviser preveri, da klima res ne pušča ter tako zagotovi, da vas naprava ne bo pustila na cedilu, ko je sezona na vrhuncu.
 • Pregled in kontrola električnih komponent
  Večina naprav je opremljena z avtomatskim sistemom za odkrivanje napak, do katerega ima dostop pooblaščeni serviser. Tehnik pregleda, če klimatska naprava med delovanjem sporoča napake in jih ob posvetu s servisnim priročnikom diagnozira in predlaga nadalnje servisne posege.
 • Kontrola delovanja elektromotorjev
  Klimatsko napravo se zažene in preveri, ali vsi elektromotorji delujejo brezhibno. Testira se motor ventilatorja zunanje in notranje enote ter motorji za premikanje loput.
 • Funkcionalni test klima naprave
  Preveri se, ali klima deluje znotraj okvirov, ki jih je postavil proizvajalec. Testirajo se funkcije hlajenja, ogrevanja in razvlaževanja.

Po opravljenem servisu vam je tehnik na razpolago za odgovarjanje na morebitna vprašanja povezana z uporabo in delovanjem klimatske naprave.

Redni servis klimatske naprave traja okoli 45 minut, odvisno od zahtevnosti del, priporočeno pa je, da se opravlja vsaj enkrat letno. Ko je servis opravljen bo tehnik izpolnil servisno knjižico, kar je pogosto pogoj za uveljavljanje garancije. To še posebej velja za klimatske naprave, katerih garancijska doba je daljša od zakonsko določenih 24 mesecev. Ti proizvajalci lahko garancijski zahtevek zavrnejo, saj brez rednih servisov niso opravljeni pogoji za zanesljivo in učinkovito delovanje klimatske naprave.

Delite to objavo
  , , , , ,