ZA BREZPLAČNO SVETOVANJE NA DOMU POKLIČITE 040 900 889!

Rekordno vroč april

Vročina, poletje, rekordna vročina, vročinski rekord

Če vprašamo koledar, je do pričetka poletja še dobra dva meseca, a se zdi, da je letos narava pohitela. V letošnjem aprilu je temperatura že dvakrat presegla za ta mesec magično mejo tridesetih stopinj Celzija. Prvi so vročinski rekord dosegli minulo nedeljo v Beli krajini, kjer se je živo srebro povzpelo nad 30°C. Že naslednji dan pa je temperatura v Črnomlju dosegla 30,5°C in se za desetinko stopinje približala absolutnemu rekordu za ta mesec.

Segrevanje ozračja

Mesec april v naših krajih velja za muhast mesec, ki po zimskem mrazu prinese otoplitev in obilico padavin. Tudi snežnih. Še sredi prejšnjega stoletja ni bilo nenavadno, če so v aprilu temeprature padle pod ledišče. Najnižja izmerjena temperatura za ta mesec je bila leta 1956, ko so izmerili pičlih -20,4°C na Pokljuki. Temperature višje od 30 stopinj pa so se v aprilu začele pojavljati šele v preteklem desetletju. Najvišja izmerjena temperatura doslej je bila 30,6°C izmerjena leta 2012 v krajih Slap pri Vipavi in na Bizeljskem.

Čeprav se vremenski vzorci iz leta v leto spreminjajo, pa trendi kažejo, da se ozračje segreva. Pred pol stoletja, leta 1968 so v prestolnici zabeležili samo 8 dni, ko je temperatura presegla 30°C. V celem letu je bilo le 2% vročinskih dni. Leta 2015 je bilo takšnih dni že 44 ali dobrih 12%.

Hlajenje s klimo

Najbolj učinkovit način bega pred vročino je uporaba klimatske naprave. Klimatska naprava hitro, ekonomično in učinkovito zniža vlago in vročino v vašem stanovanju. Za svetovanje o klimatskih napravah pokličite našo številko 040 900 889 ali nam pišite na prodaja@klima123.si. Z veseljem vam bomo svetovali pri nakupu vaše nove klimatske naprave.

 

Delite to objavo
  , ,