ZA BREZPLAČNO SVETOVANJE NA DOMU POKLIČITE 040 900 889!

Vlaga, vlaga vsepovsod

Zrak je mešanica plinov, med katerimi je tudi vodna para. Na vlažnost zraka pomislimo, ko jo lahko začutimo ali celo opazimo, saj se prekomerna relativna vlaga pušča posledice v prostorih, kot je pojav plesni in kondenzacija vode, kar je še posebej vidno na steklenih površinah. Višja, ko je temperatura, večjo količino vode zmore zrak vsebovati. Prav zato se v vročih mesecih večkrat srečujemo z neprijetnimi posledicami vlage.

Človeku najprimernejša relativna zračna vlaga je med 50% in 60 %.

Človeku najbolj primerna zračna vlaga je med 50% in 60%.

Vlaga – poletna nadloga!

Visoka vsebnost vlage v zraku je hkrati neprijetna in škodljiva za okolje. Idealno razmerje vlage je med 50% in 60%, če je vsebnost zračne vlage v prostoru nizka (pod 25%) to občutimo v izsušitvi kože in sluznic, pojavijo se lahko dihalne težave, zmanjša se odpornost telesa proti raznim virusnim in bakterijskim okužbam. Poleg tega suh zrak izsuši leseno pohištvo, vrata in parket, glasbeni inštrumenti pa se lahko razglasijo. Pri visoki vsebnosti vlage (nad 70%) prav tako pride do motenj fizičnega in psihičnega počutja, saj večja vlažnost zraka poveča naše zaznavanje temperature v prostoru. Tako imamo lahko občutek, da je v prostoru topleje kot kaže termometer.

Kako se znebiti odvečne vlage?

Ker je količina vlage v zraku tesno povezana s temperaturo zraka, hlajenje znatno pripomore k znižanju zračne vlage v poletnih mesecih. Odstranjevanje odvečne vode iz zraka je večni problem, ki so ga poskušali rešiti na različne načine. Na tržišču je mnogo izdelkov, zasnovanih za zmanjševanje vlage v zraku, ki za odvajanje vlage uporabljajo kemična sredstva. Na trgu so tudi razvlaževalniki, ki uporabljajo termoelektrično hlajenje. Ti uporabljajo peltierjeve celice, ki delujejo kot toplotne črpalke. Ko skozi celico spustimo električni tok, se na eni strani močno segreje, druga stran pa se ohladi. Hladna stran je povezana s hladilnimi rebri, na katerih se zaradi hladu nabira voda. Slabost teh naprav je, da vodo hranijo v posodah, kar predstavlja nevarnost za zdravje, s svojim delovanjem pa tudi segrevajo prostor in povzročajo hrup.

Klima odlično odstranjuje vlago iz zraka!

Zrak pri temperaturi 35°C vsebuje preko štirikrat več vode kot pri 10°C in enaki relativni vlažnosti. Če temperatura zraka znižamo, ta ne zmore več prenašati enakega volumna voda kot prej, zato se voda izloči iz zraka. Ta pojav opazimo vsakič, ko si poletno vročino lajšamo s hladno pijačo. Zaradi nizke temperature kozarca, se zrak v okolici ohladi, vlaga pa se nabere na hladni stekleni površini. Klima deluje na enak način, la da prestreženo vodo sproti odvaja iz prostora. Klimatske naprave so opremljene s toplotnimi izmenjevalniki z veliko površino za prestrezanje vlage. Poleg tega ima klima vgrajen zmogljiv ventilator, posebej zasnovan za učinkovito premikanje zraka skozi notranjost. Kombinacija visokega zračnega toka in nizke temperature uparjalnika, zagotavlja izjemno zmogljivost odvajanja vode. Tudi klimatske naprave povprečne moči zmorejo iz zraka odvesti liter vode in več vsako uro.

Primerna vlaga v poletnih mesecih zagotavlja višje udobje bivanja in bolj zdrav življenjski prostor.

Primerna vlaga v poletnih mesecih zagotavlja višje udobje bivanja in bolj zdrav življenjski prostor.

Uživajte v svežem, lahkem zraku

Primerna vlaga zraka je pogoj za udobno bivanje v vročih mesecih. Včasih zadošča že, da s klimatsko napravo zrak samo razvlažite, ne da bi ga ohlajali. Mnoge klime so opremljene s programi, ki dosežejo prav to – iz zraka odstranijo vlago, hkrati pa ne spustijo temperature prostora. Povrh vsega pa klima pripomore tudi k zmanjševanju vlage ne le zraka, pač pa tudi drugih predmetov v prostoru in tudi samih sten. Ker je v zraku manj vlage, se poveča zmogljivost zraka, da absorbira dodatno vlago iz sten in pohištva. Naslednjič, ko zrak potuje skozi klimo, se vlaga, ki je prišla iz stavbe, prestreže in odvede iz stanovanja ali hiše preko odvodne cevi kondenzne vode.

Poskrbite za bolj zdrav zrak v vašem domu s klimatsko napravo, ki hladi, greje, razvlažuje in čisti zrak v vašem domu. Pokličite 040 900 889 še danes in naročite brezplačni ogled in svetovanje na domu.

 

 

Delite to objavo
  , , , ,