ZA BREZPLAČNO SVETOVANJE NA DOMU POKLIČITE 040 900 889!

Zakaj smrdi iz klime?

Neprijeten vonj klime

Ko se temperatura v bivalnih prostorih dvigne, je vklop klimatske naprave najbolj učinkovita rešitev za ponovno vzpostavitev udobja v prostoru. S pritiskom na gumb prične klima razvlaževati, čistiti in hladiti zrak v našem domu ali delovnem mestu. Vendar pa se zna zgoditi, da namesto prijetno svežega zraka, naš prostor napolni neprijeten smrad.

Klimatske naprave ne vsebujejo komponent, ki bi lahko povzročale slab vonj. Hladilno sredstvo, ki skrbi za prijetno klimo, je brez barve in ni škodljivo ljudem, v količinah, ki jih uporablja tipična klima. Vseeno pa neprijetne vonjave lahko prihajajo iz klimatske naprave, za kar je več razlogov.

Smrad zaradi bakterij

Ko klimatska naprava hladi, se na uparjalniku notranje enote odvečna vlaga iz zraka. Pojav vlage je posledica spremembe temperature zraka, saj toplejši zrak prenaša več vode od hladnega. Odvečna tekočina se zbira na hladilnih rebrih in odteka v odvodni kanal. Čeprav voda odteka sproti, je mogoče, da se nekaj vode zadrži v napravi. To se zgodi takrat, ko se delovanje klime izklopi, ko je v prostoru še toplo in se vlaga še vedno nabira na izmenjevalniku toplote notranje enote. Ker ventilator ne deluje, se kapljice začnejo zadrževati na rebrih. Občasno to zadošča za razvoj nekaterih vrst bakterij, katerih spore se nahajajo v zraku.

Kako odpravimo smrad zaradi bakterij? Klimatsko napravo očistite v skladu z navodili. Ne uporabljajte agresivnih čistil ali osvežilcev zraka v razpršilu. Če je mogoče, naročite strokovno čiščenje klimatske naprave, ki vključuje tudi razkužitev notranje enote. Prav tako očistite zračne filtre, saj ti otežujmo bakterijam vstop v notranjost naprave.

Smrad zaradi zamašenega odtoka

Voda, ki nastane med delovanjem klime, odteka v odtok po posebnem odvodnem kanalu. Pogosto je vir smradu delno zamašen odtok, ki ne zagotavlja učinkovitega odvajanja tekočine. Voda, ki se zadržuje v odtoku, je odlično gojišče plesni, bakterij in druge nesnage, zato je redno čiščenje odtoka pomembno za zagotavljanje varnega delovanja klimatske naprave.

Kako odpravimo smrad zaradi zamašenega odtoka? Za razliko od hladilnega sredstva, ki je pod pritiskom, voda iz notranje enote odtaka prosto. Ko klima ne deluje je odtočno cev mogoče sneti in jo temeljito očistiti. Običajno zadošča, da odtok samo sperete s curkom vode, občasno pa bo potrebno nečistoče odstraniti mehansko. To lahko opravite sami ali pokličete serviserja, da opravi letni servis klime.

Smrad zaradi električnih okvar

Zelo redko lahko pride do okvare klimatske naprave zaradi napake na električnih komponentah. V tem primeru je mogoče, da med delovanjem zavohate neprijeten vonj, ki je posledica okvar na elektromotorjih, napajalniku ali elektronskih komponentah. To se zgodi zelo redko, saj so klimatske naprave opremljene z mnogimi nivoji zaščite.

Kaj storiti, če zavohate tak smrad? Klimo takoj izklopite. Če je mogoče, klimo izključite iz omrežja, ali izklopite varovalko, ter tako prekinite dovod elektrike do klimatske naprave. Nekatere klimatske naprave imajo napajanje urejeno na zunanji enote, druge na notranji. Vidno preglejte klimo, a se je ne dotikajte. Če opazite dim, ga pogasite s primernim gasilnim sredstvom. Za gašenje ne uporabljajte vode. Pokličite serviserja, ki bo ocenil škodo in vam svetoval popravilo ali zamenjavo naprave.

Preprečevanje nastanka vonjav

Najbolj učinkovit način za preprečevanje nastanka smradu in neprijetnih vonjav je redno čiščenje in vzdrževanje klimatske naprave. Priporočamo vsaj enkrat letno strokovno čiščenje in letni servis klimatske naprave. Poleg tega med sezono redno čistite zračne filtre in pazite, da lahko voda prosto odteka iz klimatske naprave v odtok. Če vas skrbi nabiranje vlage v klimatski napravi lahko uporabite čistilno funkcijo klime, če jo le-ta ima, ali pa po prenehanju hlajenja vklopite ventilator. Delovanje ventilatorja bo preprečilo zadrževanje vlage na uparjalniku notranje enote.

Delite to objavo
  , , ,