ZA BREZPLAČNO SVETOVANJE NA DOMU POKLIČITE 040 900 889!

Zamenjava klimatske naprave

Zamenjava klimatske naprave

Klimatska naprava vam vestno služi že dolga leta, a prihaja čas, ko bo klimo potrebno zamenjati. Za zamenjavo klime je mnogo razlogov; morda ne hladi več kot nekoč, morda troši preveč energije ali pa zmore le hladiti in je v hladnih mesecih neuporabna. Mnogo težav imajo lastniki starejših naprav, katerih klime uporabljajo hladilo R22, saj tega hladilnega sredstva ni več dovoljeno uporabljati za servisiranje klimatskih naprav. Vse nove klime morajo poganjati plini z manjšim vplivom na okolje, zahteve pa so iz leta v leto višje.

Zakaj zamenjati klimatsko napravo?

Stare klimatske naprave so manj učinkovite od sodobnih. Z razvojem inverterske tehnologije so klime postale izjemno učinkovite in z majhno porabo energije zagotavljajo izjemno hladilno moč. Večja zasnova zunanjih enot in napredki v razvoju materialov in tehnologij omogočajo sodobnim klimatskim napravam učinkovito hlajenje pri visokih poletnih temperaturah, s katerimi se srečujemo v zadnjem času. Dejstvo je, da postaja vreme vse bolj nepredvidljivo in ekstremno in tudi v Sloveniji se dogaja, da se temperatura ozračja dvigne celo preko 40° Celzija.

Sodobna klima zagotavlja udobno temperaturo notranjosti v vseh podnebnih pogojih.

Nova klimatska naprava

Sodobne klimatske naprave odlikuje znatno nižja poraba energije ter nove tehnologije kot je upravljanje preko pametnih telefonov.

Klima je bila dolgo luksuzni izdelek, ki je svojo vrednost dokazal nekaj dni na leto. Temu ni več tako, saj je klimo moč uporabljati vse leto. Vse klimatske naprave v naši ponudbi so zasnovane tako, da jih je mogoče uporabljati vse leto. V zimskih mesecih vas ogrevajo, v poletnih hladijo. In v času, ko postajajo cene fosilnih goriv vse bolj nepredvidljive, je električno gnana klimatska naprava ali toplotna črpalka idealno nadomestilo za umazane peči in kotle.

Kako enostavna je zamenjava klimatske naprave?

Klimo je težje zamenjati, kot se morda zdi. Ob inštalaciji klimatske naprave sta notranja in zunanja enota povezani s togimi cevmi, običajno narejenimi iz bakra, ki so dodatno toplotno izolirane. Te cevi se namesti v nadometne kanale ali se jih vgradi pod omet. Ko so cevi enkrat nameščene in klima deluje, jih ni enostavno premestiti.

Demontaža klime

Prvi korak je demontaža obstoječe klimatske naprave in zaščita napeljave. Tehnik najprej zajame hladilno sredstvo, ki je še v enoti, nakar odklopi obe enoti. Preveri ali je obstoječa napeljava še primerna za uporabo. To stori tako, da pregleda stanje izolacijskega materiala in debelino cevi napeljave. Če so cevi v dobrem stanju, je nadgradnja mogoča.

Velikost nove klime

Pri zamenjavi klimatske naprave pogosto prvo oviro predstavljajo dimenzije novih enot. Novejše klimatske naprave so običajno znatno večje od klim, ki so bile na prodaj desetletje in več nazaj. Zaradi tega potrebujejo drugačne nosilce zunanjih enot, prav tako pa se namestitvene točke klima naprav znatno razlikujejo med proizvajalci. Če je mogoče uporabiti obstoječi nosilec zunanje enote, ga je potrebno v veliki večini primerov prilagoditi za uporabo nove klime. Za to uporabimo adapter, ki se namesti pod zunanjo enoto.

Uporaba obstoječih cevi

Kadar želite na obstoječo napeljavo namestiti novo klimatsko naprava je potrebno vedeti, kakšen je premer cevi, ki so trenutno nameščene. Ta podatek je običajno zapisan na samih ceveh ali v servisnem priročniku klime. Če teh podatkov nimate, nam sporočite model zunanje enote klimatske naprave in podatke bomo poiskali v naši bazi.

Novo klimo je mogoče namestiti na cevi, ki niso pravega premera. Običajno je premer starejših cevi večji, kot je potrebno. Temu dejstvu prilagodimo napeljavo tako, da na konec obstoječe napeljave pričvrstimo podaljšek, ki zmanjša premer cevi. Če je premer obstoječe cevi manjši, od potrebnega, obstoječe napeljave ni mogoče uporabiti. Tehnik večjemu premeru cevi prilagodi tudi količino hladilnega sredstva. Če tega v klimi ni dovolj, je potrebno sistem dopolniti z dodatnim hladilnim sredstvom, kar dodatno poveča zahtevnost posega.

Nizka poraba energije in delovanje v izjemnih pogojih odlikuje nove klimatske naprave.

Poskrbite, da bo v vašem domu prijetno toplo z zmogljivo Inverter klimatsko napravo. Z novo klimo se boste ogrevali tudi v najbolj hladnih zimah in hladili v vročih poletjih.

Električna povezava in napajanje

Ko sta enoti nameščeni, ju je potrebno povezati. Nekatere klimatske naprave se napajajo na notranji enoti, med tem ko druge napajanje potrebujejo na zunanji enoti. Lokacija napajanja ni enotna niti med različnimi klimami istega proizvajalca in morda je potrebno celotno napajanje klime izvesti drugače, kot je bilo doslej. Če je mogoče, se zamenja električni kabel, ki povezuje obe klimi in skrbi za komunikacijo in prenos energije med enotama.

Podaljševanje cevi in zagotavljanje tesnjenja

Zadnji korak je povezava bakrenih cevi, ki jih je običajno potrebno podaljšati. Podaljševanje napeljave je zahtevno, saj mora biti izvedeno pravilno. V nasprotnem primeru lahko pride do uhajanja hladilnega sredstva iz naprave v okolje. Načinov za zagotavljanje tesnosti naprave je več, razlikujejo pa se v zahtevnosti in ceni izvedbe ter obstojnosti.

Ko je nova klimatska naprava nameščena, se opravi testni zagon, staro klimatsko napravo pa se odpelje v hrambo ali v ekološko razgradnjo.

Zamenjava klimatske naprave je pogosto zahtevnejši poseg kot nova montaža, zato se v večini primerov odločimo, da napeljavo izvedemo na novo.

Uporaba obstoječe napeljave je priporočljiva le, kadar je bila prva vgradnja izvedena tako, da je ni mogoče demontirati ali pa bi bila nova izvedba inštalacije cenovno prezahtevna.

Delite to objavo
  , , , , , , ,